بررسی ویژگی‌های منحصر به فرد انواع سنگ ساختمانی و کاربردهای مختلف آنها

انواع سنگ ساختمانی ویژگی ها و کاربرد آنها

همانطور که می‌دانید در چند سال اخیر سنگ‌ها یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی بوده‌اند. سنگ‌ها به دلیل قابلیت‌های منحصر به فردی که دارند، با مصالح دیگر ساختمانی قابل قیاس نیستند. انواع سنگ ساختمانی را در بخش‌های مختلف ساختمان اعم از بخش‌های داخلی، بخش خارجی یا نما و یا جهت تزیین قسمت‌های متعدد استفاده می‌کنند. در این نوشتار به بررسی این سنگ‌ها و کاربردهای مختلف آنها می‌پردازیم.

ویژگی‌های انواع سنگ ساختمانی

سنگ‌های ساختمانی باید دارای ویژگی‌های منحصر به فردی باشند تا بتوان از آنها برای مدت‌های طولانی استفاده کرد. اولین ویژگی سنگ ساختمانی این است که باید سبک باشد. ساختمان‌ها از لحاظ تکنیکی نباید از حد مشخصی سنگین‌تر باشند. وقتی سنگ به کار رفته در ساختمان سبک باشد، بار اضافه برای ساختمان ایجاد نمی‌کند و در نهایت ساختمان، سبک باقی می‌ماند.  نکته بعدی این است که سنگ ساختمان باید مستحکم و با دوام باشد. بعلاوه، باید در مقابل فشار و ضربه از خود مقاومت نشان دهد.

سنگ‌های ساختمانی عموماً از ساب پذیری بالایی برخوردار هستند و در برابر سایش و فرسایش که بر اثر گذر زمان اتفاقی می‌افتد، مقاوم هستند. سنگ‌های ساختمانی زیادی برای به کار بردن در قسمت‌های مختلف ساختمان وجود دارند. به طور مثال از سنگ‌هایی که جذب آب بالایی دارند، در قسمت‌های آبریزی مثل حمام و سرویس بهداشتی استفاده نمی‌کنند. بهتر است برای این قسمت از سنگ‌هایی که تراکم بالایی دارند استفاده شود.

کاربرد سنگ در ساختمان سازی

سنگ‌ها نقش مهم و بسزایی در ساختمان سازی دارند. هر کدام از انواع سنگ ساختمانی، کاربرد مجزایی داشته و برای بخشی از ساختمان مناسب هستند. بنابراین می‌خواهیم بررسی کنیم که برای قسمت‌های مختلف ساختمان چه نمونه سنگی کاربردی تر خواهد بود و در خرید سنگ به آن دقت کنیم.

پله‌ها و کف ساختمان

این بخش از ساختمان یعنی پله و کف ساختمان در معرض رفت و آمد بسیاری می‌باشد. در نتیجه سنگی که در این قسمت واقع می‌شود، در معرض سایش و ضربه قرار می‌گیرد. بنابراین سنگی که برای این قسمت استفاده می‌کنید، می‌بایست از مقاومت سایشی و ضربه‌ای بالایی برخوردار باشد. سنگ کف ساختمان باید قابلیت برش در یک جهت را داشته باشد تا بتوانند نمای زیبایی به کف ساختمان بدهد. سنگ‌هایی که رسوبی و یا دگرگونی هستند این مزیت را دارند و برای این قسمت گزینه مناسبی هستند.

انواع سنگ برای نمای ساختمان

از دیگر بخش‌هایی که از سنگ ساختمانی برای آن استفاده می‌شود، نمای ساختمان است. برای نمای ساختمان از سنگ‌های با دوام و مقاوم استفاده می‌کنند، تا در مقابل شرایط جوی مشکلی برای آن ایجاد نشود. شرایطی مانند تابش نور خورشید، گرد و غبار، یخبندان، باران اسیدی و آلودگی هوا همگی می‌توانند مقاومت سنگ نما را تحت تاثیر قرار دهند. سنگ‌های تراورتن از جمله سنگ‌های هستند که برای این قسمت از ساختمان بسیار کاربردی می‌باشند.

دیوارهای داخلی ساختمان

به کار بردن انواع سنگ ساختمانی برای دیوارهای داخلی، ظاهری بسیار شیک در ساختمان ایجاد می‌کند. به صورت کلی از سنگ‌های ساختمانی جهت پوشش دیواره حمام و سرویس بهداشتی، دیوار سالن، دیوار ساختمان‌های اداری و سالن‌های غذاخوری استفاده می‌کنند. ویژگی‌هایی که سنگ مناسب دیوار باید داشته باشد، این است که دارای ظاهری زیبا و سطحی ساب خورده و جلا دار باشد. تخلخل این سنگ نیز می‌بایست کم باشد. باید جنس سنگ به صورتی باشد که در اثر شستشو با شوینده‌ها آسیبی نبیند.

انواع سنگ ساختمانی برای پشت بام

استفاده از سنگ در پشت بام در چند دهه گذشته انجام می‌شده است. اما امروزه نیز در برخی از پشت بام‌ها می‌توان این پوشش را مشاهده کرد. سنگ‌هایی که در پشت بام به کار برده می‌شوند، باید سبک، بدون تخلخل و غیرقابل نفوذ باشد و همچنین از مقاومت خمشی بالایی برخوردار باشند. دیگر ویژگی که این سنگ باید دارا باشد، این است که باید بتوان آن را به لایه‌های مسطح و نازک تبدیل کرد.

انواع سنگ ساختمانی

پس از بررسی ویژگی و کاربردهای متنوعی که سنگ‌های ساختمانی دارند، حالا نوبت به آن می‌رسد که با انواع سنگ ساختمانی آشنا شویم و بدانیم هر کدام از آنها چه ویژگی و مزیت‌هایی دارند. شناخت هرچه بیشتر این سنگ‌ها به شما کمک می‌کند تا هنگام خرید سنگ، انتخابی دقیق و صحیح انجام دهید. سنگبری عرضه کننده انواع سنگ ساختمانی است و می‌تواند بهترین گزینه‌ها را در اختیار شما قرار دهد.

سنگ گرانیت

گرانیت یک نوع سنگ آذرین است که با داشتن چگالی بالا و سختی زیاد جزء مصالح بادوام و مستحکم ساختمان محسوب می‌شود. از سنگ گرانیت برای تزیین کف ساختمان، دیوارهای داخلی، پله‌ها، ستون سازی و مجسمه سازی استفاده می‌کنند. می‌توان گفت سنگ گرانیت تقریباً از قیمت بالایی نیز برخوردار است. زیرا استخراج، برش و صیقل دادن آن هزینه‌بر می‌باشد. از این سنگ همچنین در زیر بنای تاسیسات، کف سازی و تزئین داخل ساختمان استفاده می‌کنند. از جمله مزایای سنگ گرانیت این است که نفوذ ناپذیر است و در برابر ضربه و نفوذ آب بسیار مقاوم است. سطح گرانیت بسیار صیقل پذیر است و پس از صیقل دادن جذابیت خاصی پیدا می‌کند.

سنگ مرمر

این سنگ سطح آینه‌ای و شفافی داشته و قابلیت ساب پذیری بالایی دارد. از این سنگ به دلیل جلا زیاد و رنگ‌های جذابی که دارد، در دکوراسیون داخلی، کفپوش ستون‌ها و پله‌ها و همچنین تزیینات داخلی ساختمان استفاده می‌کنند. این سنگ قابلیت عبور نور را از خود دارد و می‌توان از آن جهت بخش‌های دکوراتیو و تزئینی استفاده کرد. سنگ مرمر دارای رنگبندی قرمز، خاکستری، سفید، زرد، ارغوانی و سبز می‌باشد. این سنگ نسبت به سایر سنگ‌های ساختمانی از قیمت بالاتری برخوردار است و جزء سنگ‌های گران به شمار می‌رود.

سنگ کوارتزیت

سنگ کوارتزیت از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به سنگ گرانیت دارد. اما از لحاظ سفتی و دوام از سنگ گرانیت سخت‌تر می‌باشد. ظاهر این سنگ ساختمانی بلوری شکل و زبر است و دارای رنگ‌بندی‌های قرمز، قهوه‌ای و خاکستری می‌باشد. از سنگ کوارتز برای پوشش دیوارهای داخلی، نمای ساختمان، سطح پله و کف ساختمان استفاده می‌کنند این سنگ در برابر هوازدگی بسیار مقاوم بوده و دارای قیمت مناسب نسبت به سنگ‌های دیگر می‌باشد. در نتیجه استفاده از این سنگ جهت پروژه‌های بزرگ و لوکس مقرون به صرفه خواهد بود.

وب گردی مفید: تفاوت میلگرد اجدار و بدون آج چیست؟

سنگ مرمریت

یکی از انواع سنگ ساختمانی پر کاربرد، سنگ مرمریت است. سنگ مرمریت هیچ شباهتی با سنگ مرمر نداشته و برخی افراد این دو سنگ را با هم اشتباه می‌گیرند. سنگ مرمریت آب را جذب نمی‌کند اما در برابر هوازدگی و باران‌های اسیدی مقاومت نسبتاً کمتری از خود نشان می‌دهد. این موضوع باعث شده تا از سنگ مرمریت بیشتر در قسمت‌های داخلی ساختمان استفاده کنند. از انواع سنگ‌های مرمریت می‌توان به سنگ مرمریت دهبید، مرمریت هرسین ،مرمریت کاشان، مرمریت خوی، مرمریت آباده و غیره اشاره کرد. دسته بندی دیگری که بر روی سنگ مرمریت انجام می‌شود، آن را به سه دسته سنگ چینی، سنگ کریستال و سنگ ابری تقسیم بندی می‌ک

از جمله معروف‌ترین سنگ‌های ساختمانی سنگ تراورتن است. از سنگ تراورتن برای نماکاری ساختمان و دکوراسیون داخلی استفاده می‌کنند. از پرکاربردترین و مطرح‌ترین نمونه سنگ‌های تراورتن می‌توان به سنگ تراورتن حاجی آباد اشاره کرد. این سنگ در کل دنیا شناخته شده است و در نمای ساختمان بسیار کاربرد دارد. سنگ تراورتن حاجی آباد دارای طرح ابر و بادی و موج دار است و قابلیت برشکاری بسیاری دارد. انتخاب این سنگ جهت نماکاری ساختمان و لابی هتل، یک انتخاب فوق العاده خواهد بود.

انواع سنگ ساختمانی گیوتین

سنگ گیوتین یک نمونه سنگ دکوراتیو و تزئینی می‌باشد. این سنگ را با نام دیگر سنگ قیچی نیز شناسایی می‌کنند. عمده کاربرد این سنگ در طراحی نمای ساختمان و طراحی دکوراسیون داخلی می‌باشد. انواع مختلفی از سنگ گیوتین وجود دارد که شما می‌توانید با توجه به ساختمان و سلیقه‌ای که دارید نمونه گیوتین را انتخاب و خریداری کنید. سنگ گیوتین از قرارگیری تکه سنگ‌های تراورتن به وسیله ملاتی که بر پایه رزین است، ایجاد می‌شود و یک سنگ ساختمانی زیبا خلق می‌گردد.

ماسه سنگ

ماسه سنگ از دسته سنگ‌های رسوبی است، که با اتصال دانه‌های سیلیسی ایجاد می‌گردد. این سنگ ساختمانی دارای رنگ‌های سفید، قهوه‌ای، زرد و خاکستری می‌باشد. ماسه سنگ از جمله سنگ‌هایی به شمار می رود که به علت تطابق پذیری با محیط داخل و خارج ساختمان از آن در قسمت‌های مختلفی استفاده می‌کنند. از کاربردهایی که ماسه سنگ دارد می‌توان به پوشش سقف ساختمان، دیوارپوش، استخر و پاسیو اشاره کرد. ماسه سنگ به دلیل کاربرد و مزیت‌های زیادی که دارد، طرفداران زیادی را نیز به خود جلب کرده است.

سنگ گابرو

سنگ گابرو یک نوع سنگ آذرین درونی است. این سنگ رنگ تیره دارد و بافت درشت آن قابل مشاهده است. سنگ گابرو را می‌توان در رنگ‌های سبز، سیاه و خاکستری در بازار سنگ پیدا کرد. از سنگ گابرو در ساخت کانترهای آشپزخانه، کف ساختمان، سنگ نما و سنگ تزئینی استفاده می‌کنند. این سنگ بسیار مقاوم بوده و در برابر هوازدگی از خود مقاومت قابل توجهی نشان می‌دهد. به دلیل این مزیت از سنگ گابرو برای نماکاری ساختمان و کف پوش‌ها نیز استفاده می‌شود.

سنگ بادبر یا سنگ مالون

سنگ مالون که با نام سنگ بادبر نیز شناخته می‌شود یک سنگ پرکاربرد در صنعت ساختمان سازی محسوب می‌شود. از سنگ مالون یا بادبر در طراحی نمای خارجی ساختمان، تونل سازی و پل سازی استفاده می‌کنند.

انواع سنگ ساختمانی

سنگ‌ها را می‌توان از هر جهت به عنوان بهترین مصالح برای استفاده در ساختمان منحصر به فرد دانست چرا که توده‌ای متراکم، مستحکم و هماهنگ از یک و یا چند کانی و دارای تنوع رنگی بالایی بوده که به طور طبیعی در کنار هم قرار گرفته و از دوام و استحکام بسیار بالا و مقاوم برخوردار است.  در تعریف جامع سنگ می توان گفت که سنگ توده ای متراکم، مستحکم و هماهنگ از یک و یا چند کانی است که دارای تنوع رنگی بالایی بوده که به طور طبیعی در کنار هم قرار گرفته شده اند.

ویژگی هایی همچون دوام و استحکام بسیار بالا، مقاومت در برابر سایش و تغییرات دمایی، پایداری در برابر مواد شیمیایی، برخورداری از ثبات رنگی و همچنین قابلیت برش و صیقل دادن، سنگ ها را از هر جهت به عنوان بهترین مصالح برای استفاده در ساختمان منحصر به فرد نموده است. به طور کلی سنگ‌ها به سه دسته آذرین، رسوبی و سنگ‌های دگرگونی تقسیم بندی می شوند. سنگ های آذرین از ذوب شدن مواد مذاب که به ماگما نیز معروف می باشند، حاصل می شوند.

در صورتیکه مواد مذاب در زیر زمین سخت و جامد شوند، سنگ های آذرین درونی همانند سنگ گرانیت حاصل می شود و در صورتیکه مواد مذاب بر روی سطح زمین جاری شوند، آذرین بیرونی مانند بازالت تولید می گردد. سنگ های رسوبی هم به صورت لایه لایه بوده که از ته نشین شدن رسوبات حاصل می شوند. سنگ تراورتن و مرمریت از مهمترین سنگ های آهکی رسوبی می باشند. سنگ های دگرگونی هم جزء سنگ های محکم و با دوامی می باشند که تحت گرما، فشار و سیالات، دگرگون شده اند. سنگ مرمر نوعی سنگ آهکی حاصل از دگرگون شدن است.

بازار صادرات سنگ ایران

ایران از جمله کشورهای تولید کننده و صادر کننده سنگ ساختمانی است که به دو صورت خام(بدون برش) و همچنین برش خورده (اسلب و تایل) آن را به اقصی نقاط جهان صادر می نماید. کل ظرفیت معادن سنگ شناخته شده در کشور بالغ بر ۴۷ میلیارد تن است که از این میزان حدود دو هزار واحد صنعتی با ظرفیتی بالغ بر ۲۷ میلیون تن که بسیار ناچیز است، در این حوزه مشغول به فعالیت می باشند.

از این میزان ۴ میلیارد تن مربوط به سنگ نما و سنگ های تزئینی است که از این لحاظ ایران را در رنکینگ چهارم تولیدکنندگان سنگ در جهان قرار داده است. بیشترین حجم صادرات سنگ از ایران به صورت خام فروشی بوده که در حدود دو سوم کل صادرات سنگ است را شامل می شود که مقصد اصلی آن کشورهای چین، امارات متحده عربی، ترکیه و کشورهای اروپایی ایتالیا، آلمان، انگلیس، فرانسه، بلژیک، لهستان و آمریکای جنوبی، استرالیا و ژاپن می باشند.

ایران کشوری غنی از معادن انواع سنگ های ساختمانی است. ۴۴% سنگ مرمریت، ۲۵% سنگ چینی، ۲۰% سنگ گرانیت، ۱۰% سنگ تراورتن و ۲% سنگ مرمر بیشترین سهم از تنوع سنگی معادن ایران است که استان های اصفهان، کرمانشاه، محلات، قم، زنجان، قزوین، همدان و آذربایجان شرقی سهم بزرگی از معادن کشور را به خود اختصاص داده اند. این در حالیست که برخی از کشورهای دنیا به دلیل فقر معادن سنگ، فقط به تولید یک نوع سنگ ساختمانی در معادن خود بسنده می کنند. مثلاً برزیل کشوری است که فقط دارای معادن سنگ گرانیت است و یا ایتالیا تنها معدن سنگ مرمریت را تحت حوزه خود دارد که در این بین ایران می تواند با مدیریت دقیق و با بازاریابی داده محور سهم عظیمی از بازار جهانی سنگ را به خود اختصاص دهد.

اما تحریم های گسترده جهانی که بالطبع بر روابط و تعاملات سیاسی کشور با سایر کشورهای جهان سایه افکنده، موجی از مشکلات اقتصادی را برای صادر کنندگان آن به وجود آورده است. همچنین وجود مشکلاتی در زمینه حمل و نقل، پراکندگی حوزه های معادن در کشور، فرسودگی ماشین آلات و عدم استفاده از تکنولوژی های روز جهان در کنار مالیات گسترده صادرات، ایران را به سوی خام فروشی سوق داده است. کشورهایی نظیر ایتالیا، ترکیه و چین فقط خواستار سنگ های ساختمانی خام از ایران می باشند.

از این رو خام فروشی به دلیل نداشتن ارزش افزوده، شامل عوارض شده که این امر برای شرکت صادر کننده بسیار گران تمام می شود. همچنین به دلیل وزن بالای سنگ، حمل و نقل فقط از طریق زمینی و دریایی امکان پذیر است که به دلیل وجود مشکلات حمل و نقل دریایی، فقط حمل از طریق زمینی امکانپذیر است که هزینه آن نیز بسیار بالا است. آنچه که آمار نشان می دهد تقاضای صادرات سنگ ساختمانی در حدود ۷ میلیون تن است در حالیکه ظرفیت کل ۲۵ میلیون تن است. در این بین با مدیریت راهبردی و برخورداری از تکنولوژی روز دنیا می توان ظرفیت استخراج و تولید سنگ های فرآوری شده را افزایش داد.

بیش از نیمی از کارخانجات داخلی می توانند با رعایت استانداردهای کمی و کیفی جهانی با بزرگترین کشورهای جهان در این زمینه رقابت کرده و صادرات خود را افزایش دهند. مثلاً روسیه به دلیل جمعیت بالا، شرایط آب و هوایی منحصر به فرد و همچنین سیاست خوبی که با ایران دارد، می تواند سهم مهمی از بازار معادن سنگ ساختمانی ایران را به خود اختصاص دهد. در این میان سنگ گرانیت در کالاساخت به دلیل استحکام و مقاومت بسیار بالایی که در برابر تغییرات دمایی، عدم لغزندگی و میزان جذب آب دارد، می تواند بهترین گزینه برای صادرات به روسیه باشد. همچنین با توجه به استقبال از سنگ های ایرانی به دلیل تنوع رنگی بسیار بالا، ایران می تواند در این زمینه گام های اساسی بردارد.

خروج از نسخه موبایل