برای تشکیل قلب جنین، چه بخوریم؟
خانم باردار هر چیزی نمی تواند بخورد و باید برای رشد و سلامتی جنین رژیم غذایی سالم و متعادلی داشته باشد. اگر در هنگام تشکیل جنین هر غذایی بخورید، جنین را به خطر انداخته و احتمال نقص در تولد و ناتوانی در یادگیری وجود دارد. همچنین در صورت مصرف مواد غذایی نامناسب سلامتی مادر به خطر می افتد و در هنگام زایمان مشکلاتی ایجاد خواهد شد. در هنگام بارداری رژیم غذایی سالم و سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی بسیار اهمیت دارد. اگر می خواهید بدانید علت تشکیل نشدن قلب جنین چیست و در زمان بارداری چه باید بخورید، تا انتها ما را همراهی کنید.
فولیک اسید برای تشکیل قلب جنین
فولیک اسید در بارداری بسیار مهم است زیرا از نقص لوله عصبی جلوگیری می کند. این نقص می تواند زندگی جنین را تحت تاثیر قرار دهد و ممکن است در هنگام تولد قسمتی از مغز جنین فعال نباشد. فولیک اسید به تقسیم سلولی و تشکیل سلول کمک می کند و در بارداری به تشکیل لوله عصبی که به مغز و نخاع تبدیل می شود کمک می کند. اگر جنین به مقدار کافی فولیک اسید دریافت نکند لوله عصبی به طور کامل بسته نمی شود و باعث ایجاد نقص در جنین می شود. مصرف ششصد میکروگرم فولیک اسید در طول روز در بارداری لازم است. این مقدار فولیک اسید را می توان از موز، آجیل و سبزیجات دریافت کرد.
آهن برای تشکیل قلب جنین
در هنگام بارداری مصرف مقدار کافی آهن بسیار مهم است زیرا در تشکیل مغز جنین نقش مهمی دارد. مطالعات نشان می دهد کم خونی ناشی از آهن در جنین از تشکیل سیستم عصبی به طور کامل جلوگیری می کند بنابراین نوزاد شما توانایی تشخیص صدای خوبی نخواهد داشت. همچنین مشکل گفتاری نیز خواهد داشت. هنگامی که مادر به مقدار کافی آهن دریافت نمی کند، فرزند او در هنگام تولد وزن کمتری خواهد داشت. اما مصرف بیش از حد آهن برای مادر مناسب نیست زیرا سمی می باشد. دریافت آهن از موادغذایی بهتر از مصرف مکمل های آهن است.
روی برای تشکیل قلب جنین
روی به رشد سلول های جنین کمک می کند و در کل مراحل بارداری موردنیاز است. بدون روی، احتمال سقط جنین در ماه های اول بارداری وجود دارد. روی می تواند باعث مسمومیت بشود. بنابارین مصرف روزانه بین دوازده تا پانزده میلیگرم روی در طول بارداری مناسب است. موادغذایی حاوی روی شامل گوشت، سبزیجات، آجیل و حبوبات می باشد. ویتامین های پیش از زایمان نیز حاوی روی می باشند.
ید برای تشکیل قلب جنین
مصرف نکردن ید در طول بارداری باعث بیش فعالی نوزاد و ناتوانی در تمرکز می شود. کمبود بیش از حد ید نیز باعث عقب افتادگی ذهنی می شود. خانم باردار بیش از حد معمول به ید نیاز دارد زیرا تولید هورمون تیروئید در صورت کمبود ید حدود پنجاه درصد افزایش می یابد. در این حالت مشکلات تیروئیدی ایجاد می شود. مصرف نمک یددار در غذا باعث می شود ید موردنیاز در روز دریافت شود.
اسیدهای چرب برای تشکیل قلب جنین
اسیدهای چرب مانند امگا سه به رشد مغز جنین کمک می کنند. مصرف مقدار کافی از این مواد باعث افزایش هوش و قدرت یادگیری جنین می شود. مصرف تخم مرغ و ماهی سالمون برای تامین اسیدهای چرب مناسب می باشد. مطالعات نشان می دهد در طول بارداری مصرف روزانه دویست میلیگرم اسیدهای چرب برای اطمینان از رشد سیستم عصبی، مغز و چشم جنین لازم است.
کلسیم برای تشکیل قلب جنین
کلسیم نه تنها باعث قوی شدن استخوان های بزرگسالان می شود بلکه به رشد استخوان های جنین نیز کمک می کند. کلسیم از لخته شدن خون جلوگیری می کند و برای تنظیم ضربان قلب، آزاد شدن هورمون ها، انقباضات ماهیچه ای و فرستادن سیگنال های عصبی لازم است. خانم باردار باید از مصرف مناسب کلسیم در روز اطمینان حاصل کند. مصرف مکمل کلسیم در صورتی که کمبود کلسیم نداشته باشید لازم نیست. مصرف روزانه هزار میلیگرم کلسیم در روز برای تمام افراد لازم است. در هنگامی که مادر کمبود کلسیم داشته باشد احتمال تولد فرزندی با چربی اضافه، تری گلیسیرید بالا و مقاومت به انسولین وجود دارد.
ویتامین ها برای تشکیل قلب جنین
مادر نیاز به مصرف ویتامین آ، ب، ث و د دارد. ویتامین ها نقشی مهم در رشد جنین ایفا می کنند. ویتامین آ و کاروتن بتا به رشد استخوان و دندان جنین، پوست و تکامل بینایی کمک می کند. مصرف روزانه هفتصدوهفتاد میکروگرم ویتامین آ در روز الزامی است. اما خانم باردار باید مصرف محصولات حیوانی حاوی ویتامین آ را کم کنند زیرا تاثیر عکس بر رشد جنین دارد. ویتامین ب یک باعث تنظیم سیستم عصبی و سطح انرژی می شود، ویتامین ب دوازده نیز به تشکیل سلول های قرمز خونی کمک می کند. ویتامین ث از آسیب به بافت ها جلوگیری می کند و ویتامین د استخوان ها را قوی می کند. ویتامین ای نیز به جذب ویتامین کا و تشکیل ماهیچه کمک می کند.
پروتئین برای تشکیل قلب جنین
جنین در حال رشد به پروتئین نیاز دارد زیرا به رشد سلولی کمک می کند و آمینواسید موردنیاز برای تشکیل استخوان و ماهیچه را فراهم می کند و به تشکیل خون سالم کمک می کند. کمبود پروتئین باعث مشکلات بافتی مانند ضعیف شدن ماهیچه ها و اتصالات، رشد کم استخوان، سقط جنین، آسیب به مغز و نقص تولد جنین می شود.
آیا مادر متوجه تشکیل قلب جنین می شود؟
ضربان قلب جنین معمولا در هفتۀ هشتم تا دهم بارداری به وضوح قابل تشخیص خواهد بود. البته ضربان قلب از طریق سونوگرافی قابل تشخیص است و مادر متوجه آن نمیشود. همچنین در هفتۀ 16 تا 18 بارداری پزشک شما با استفاده از سونوگرافی عملکرد قلب جنین را بررسی میکند، تا از سلامت وی اطمینان حاصل کند.
قلب جنین چه زمانی تشکیل میشود؟
در صورت عدم تشکیل قلب، جنین سقط میشود. بنابراین تشکیل قلب جنین از اهمیت فوقالعاده بالایی برخوردار است. از منظر جنین شناسی قلب از دو لوله تشکیل شده که به یکدیگر متصل شده و بهمرور چهار حفرۀ قلب را تشکیل میدهند. این اتفاق یعنی تشکیل قلب جنین در هفتۀ چهارم بارداری تا هفتۀ ششم بارداری صورت میگیرد. در همین هنگام ضربان قلب آغاز شده و از هفتۀ ششم تا هشتم بارداری قابل شنیدن خواهد بود.
آخرین زمان تشکیل قلب جنین
اگر در هفتۀ ششم تا هشتم بارداری قلب جنین تشکیل نشود، ممکن است پزشک چند روز دیگر نیز به مادر و جنین فرصت دهد. دلیل این امر، اشتباهات احتمالی در محاسبۀ LMP یا آخرین دورۀ عادت ماهیانه و شروع بارداری است. اما اگر بعد از آن و نهایتا تا هفتۀ دهم قلب جنین تشکیل نشود، جنین نمیتواند زنده بماند و طبق نظر پزشک، سقط انجام میپذیرد. در مواردی نیز سقط خودبهخودی قبل از این تاریخ صورت میگیرد.
صدای قلب جنین از روی شکم
ضربان قلب جنین در هفتۀ هشتم تا دهم بارداری به وضوح قابل تشخیص میشود. البته ضربان قلب از طریق سونوگرافی واژینال در هفتۀ 6 تا 7 و سونوگرافی شکمی بین هفتۀ 7 و 8 قابل شناسایی است و همانطور که پیش از این گفته شد، مادر متوجه آن نمیشود. ضربان قلب جنین از ماه چهارم حاملگی به بعد با استفاده از دستگاههای مخصوص قابل شنیدن است. در بعضی موارد صدای قلب میتواند ضعیف باشد و شنیدن آن کمی دشوار شود.
هفته هفتم بارداری و قلب جنین
در هفتۀ هفتم بارداری مواردی همچون ضربان قلب جنین، رشد جنین، تعیین سن حاملگی، تعیین ناهنجاری جنین، دو قلو یا چند قلو بودن، بارداری خارج رحمی و… از طریق سونوگرافی قابل تشخیص خواهند بود. راههای خانگی تشخیص قلب جنین به ندرت در این دوران صحت دارند. سونوگرافی در هفتۀ هفتم بارداری به دو طریق واژینال و شکمی انجام میشود.
نشنیدن صدای قلب در این زمان، میتواند نشان دهندۀ سقط جنین باشد. به همین دلیل باید بررسیهای دیگری نظیر سونوگرافی با فاصلۀ یک هفته انجام شود. باید توجه داشت که سونوگرافی هفتۀ هفتم به دلایلی همچون موقعیت نامناسب جنین، کیفیت تجهیزات سونوگرافی و… ممکن است خیلی دقیق نباشد. بنابراین درصورت وجود نقص قلبی، برای تشخیص نوع و شدت آن اکوی قلبی انجام میشود.
علت تشکیل نشدن قلب جنین
بعد از بررسی این سوال که برای تشکیل قلب جنین چی بخوریم؟ به علل تشکیل نشدن قلب جنین میپردازیم. عوامل مختلفی در بروز مشکلات قلبی در جنین و تشکیل نشدن قلب جنین موثر است از جمله:
- موارد خانوادگی و ارثی: از این عوامل میتوان به مواردی همچون وجود بیماری مادرزادی قلبی در سایر اعضای خانواده، وجود قلب چپ کوچک، سندرم دیجرج (Di-george) ، سندرم مارفان، سندرم اولت اورام (Holt-Oram)، کاردیومیوپاتی فامیلی و سندرم نونان (Noonan) اشاره کرد.
- موارد مربوط به مادر: : از این موارد میتوان به بیماریها و مشکلات مادر همچون فشار خون بالا، عفونت، دیابت، اختلالات تیروئید، صرع، مصرف داروهای اثرگذار بر روی جنین، مصرف سیگار و الکل، قرار گرفتن در معرض اشعۀ ایکس و … اشاره کرد.
- موارد مربوط به جنین: از جمله این موارد میتوان به کوچک بودن جنین بهنسبت سن حاملگی، ناهنجاریهای کروموزومی، نامنظمیهای قلبی و ناهنجاریهای خارج قلبی و هیدروپس فتالیس اشاره کرد.
حقیقت این است کارهایی برای تشکیل قلب جنین میتوانید انجام دهید اندک است اما در صورت آگاهی از وجود چنین مشکلاتی می توانید خود را برای دریافت راه حل برای تشکیل قلب جنین از پزشک آماده کنید.