در فرآیند ساخت و ساز، اخذ گواهیها و مجوزهای موردنیاز از جمله اولویتهای مهم مالکان و سازندگان میباشد. از مهمترین گواهیهایی که در این زمینه اهمیت ویژهای دارند، گواهی عدم تخلف ساختمان و گواهی پایان کار ساختمان و پایان کار تفکیکی آپارتمان هستند. این دو گواهی، به طور مستقل و در مراحل مختلف فرآیند ساخت و ساز به سازندگان و مالکان اعطا میشود. این نوشتار به بررسی تفاوت گواهی عدم خلاف و پایان کار خواهد پرداخت.
هر یک از این دو گواهی با معیارها و شرایط مشخصی صادر میشوند و نشان میدهند که ساختمان در چه مرحله از فرآیند ساخت است و تا چه مقدار مطابق با مقررات و استانداردهای ساختمانی کشور سازگار میباشد. اما قبل از اینکه به تفاوت گواهی عدم خلاف و پایان کار بپردازیم باید آشنایی اولیه با هرکدام از این گواهی داشته باشیم. در ادامه به معرفی اولیه این گواهی و کاربرد هر یک میپردازیم.
گواهی عدم تخلف
گواهی عدم تخلف در ساختمان یک مدرک مهم در فرآیند ساخت و ساز ساختمان است که قبل از پایان عملیات ساختمانی صادر میشود. این گواهی توسط مهندسان مشاور معتمد و صلاحیتدار صادر میشود و به مالکان و سازندگان ساختمان اطمینان میدهد که ساختمان در حال اجرا به طور اصولی و با رعایت قوانین ساخت شهرداری تهران پیش میرود. در صورتی که سازندگان بنا به درخواست مالکان یا نهادهای مربوطه اقدام به اخذ این گواهی کنند، مهندسان مشاور با بررسی مراحل ساختمانی و تحلیل و بررسی مستندات مربوطه، اطمینان حاصل میکنند که فرآیند ساخت ساختمان طبق ضوابط شهرداری پیش رفته و تخلفات آن برطرف شده باشد.
گواهی پایان کار
گواهی پایان کار ساختمان یک مدرک قانونی است که پس از پایان کار ساخت و ساز ساختمان توسط شهرداری و سازمانهای ناظر بر ساخت و ساز صادر میشود. این گواهی تایید میکند که ساختمان به طور کامل و با رعایت قوانین و مقررات ساختمانی کشور به پایان رسیده و مجاز به استفاده میباشد. در این فرآیند مراحل ساخت و ساز ساختمان با دقت بررسی و تحلیل میشود و در صورت مطابقت با استانداردها و قوانین ساختمانی، گواهی پایان کار صادر میگردد. اخذ این گواهی بسیار حائز اهمیت بوده؛ چرا که تایید میکند که ساختمان به دقت و با رعایت مقررات ساختمانی ساخته شده و میتواند برای استفاده عمومی به کار گرفته شود.
بررسی تفاوت گواهی عدم خلاف و پایان کار
تفاوت گواهی عدم خلاف و پایان کار در نحوه صدور و مرحله ساخت و ساز میباشد. گواهی عدم خلاف ساختمان در حین عملیات ساخت صادر میشود و تأکید میکند که ساختمان در حال اجرا به طور معقول و با رعایت مقررات ساختمانی پیش میرود و نقصها و تخلفات ساختمانی آن برطرف شدهاند. این گواهی بیشتر برای نیازهای بانکی مانند اخذ وامهای ساختمانی یا سندی برای تضمین کردن ایمنی و کیفیت ساختمان در دوره ساخت استفاده میشود؛ تضمینی که خریداران و بانکها را برای سرمایه گذاری در ساخت و ساز شما ترغیب میکند.
از طرف دیگر، گواهی پایان کار ساختمان پس از پایان عملیات ساختمانسازی و تکمیل تمامی مراحل ساختمانی صادر میشود. این گواهی توسط شهرداری یا سازمان نظارت بر ساخت و ساز به عنوان تأییدیه نهایی صادر میشود و تایید میکند که ساختمان به طور کامل و با رعایت قوانین و مقررات ساختمانی به پایان رسیده است و آماده استفاده عمومی میباشد. این گواهی به معنای قابلیت استفاده از ساختمان برای اهداف تجاری یا مسکونی بوده و در مرحله نهایی فرآیند ساخت و ساز اخذ میگردد.
در نتیجه، هر دو گواهی عدم تخلف ساختمان و گواهی پایان کار ساختمان اهمیت ویژهای در فرایند ساختمانسازی دارند و برای مشتریان و نهادهای مربوطه، به عنوان مدارک قانونی و تأییدیههای فنی و معتبر مورد استفاده قرار میگیرند.
اخذ گواهی عدم خلاف و پایان کار به کمک تهران جواز
شرکت مشاوره مهندسی تهران جواز، با تیمی متخصص و کارآزموده در زمینه اخذ گواهی عدم خلاف و پایان کار، آماده خدمترسانی به شما میباشد. مهندسین مشاور تهران جواز با داشتن تجربه و تخصص لازم، امکان ارائه خدماتی از قبیل اخذ جواز، پایان کار و گواهی عدم خلاف (با مشاوره جهت کاهش یا حذف فیشهای عوارض شهرداری) را فراهم میکند. علاوه بر این، شرکت مشاوره رویال سازه، ارائه برگه سبز نظام مهندسی در حوزههای معماری، سازه، برق، مکانیک و استحکام بنا را پوشش میدهد. این مجموعه با مشاوره ساخت و معرفی بهترین پیمانکاران اجرایی، در تمامی مراحل ساخت همراه شما خواه بود. با تیمی متعهد و پایدار رویال سازه بهترین خدمات را برای شما فراهم خواهد کرد.
فرق عدم خلاف و پایان کار در چیست؟
درباره فرق عدم خلاف و پایان کار چه می دانید؟ براساس ضوابط شهرداری افرادی که به ساخت و ساز مشغول هستند موظف هستند که مجوزهایی را برای طی مراحل قانونی دریافت کنند. دو نمونه از این مجوزها عدم خلاف و پایان کار ساختمان است. قصد داریم در این جا به بررسی فرق عدم خلاف و پایان کار ساختمانی بپردازیم پس با ما همراه باشید.
گواهی پایان کار ساختمان چیست ؟
برای درک بیشتر فرق عدم خلاف و پایان کار قصد داریم دلایل صدور گواهی پایان کار ساختمان را مورد بررسی قرار دهیم. زمانی که ساخت و ساز در محدوده های شهری و مناطقی که شهرداری مستقر شده است انجام بگیرد، بعد از آن که عملیات ساخت و ساز یا احداث بنا به پایان رسید مالک موظف است
که از مرجعی که پروانه ساخت را اخذ کرده است یعنی شهرداری نسبت به صدور گواهی پایان کار نیز اقدام کند. بعد از درخواست از طرف شهرداری بازدیدی توسط مامور و کارشناس فنی انجام می گیرد تا مشخص شود که ساختمان مورد نظر بر اساس نقشه ی تصویب شده ساخته شده است و مقررات فنی و قانونی مربوط به ساختمان سازی برای آن ها رعایت شده است.
پس تا بدین جا متوجه شدیم که مهم ترین فرق عدم خلاف و پایان کار به زمان این دو گواهی باز می گردد که یکی در حین ساخت و ساز و دیگری در پایان عملیات صادر می شوند.
یکی دیگر از دلایل صدور گواهی پایان کار ساختمان این است که در زمان معاملاتی که در زمینه ی نقل و انتقال ساختمان های دارای سند مالکیت دارند لازم است درباره مواردی مانند ممنوع المعامله نبودن و فقدان تخلفات ساختمانی، بازداشت نبودن ملک (ساختمان)، وصول مالیات نسبت به معامله مورد نظر اطمینان حاصل کنند. نکته ی دیگر اینکه دفاتر اسناد رسمی موظف هستند که از شهرداری استعلام بگیرند که آیا ساختمان مزبور دارای گواهی پایان کار و بدون تخلفات ساختمانی است.
در صورتی که این موارد وجود نداشته باشد امکان انتقال سند وجود ندارد. پس یکی از عمده ترین فرق عدم خلاف و پایان کار این است که گواهی پایان کار به عنوان پیش نیاز صدور سند برای ملک است و همچنین به عنوان پیش نیاز انجام معاملات رسمی ساختمانی در دفاتر اسناد رسمی به شمار می رود. برای اخذ گواهی پایان کار ساختمان مالک، وکیل حقوقی یا قائم مقام قانونی می تواند اقدام کند.
الزامات صدور گواهی عدم خلاف و پایان کار
یکی دیگر از مهم ترین فرق عدم خلاف و پایان کار این است که گواهی عدم خلاف یکی از مفاد الزامی است که باید در هنگام صدور گواهی پایان کار ارائه شود اما در زمان صدور گواهی عدم خلافی نیاز به گواهی پایان کار نیست.
در هنگام صدور گواهی پایان کار اگر تخلفی از لحاظ اختلاف نقشه با سازه یا عدم رعایت خدمات ایمنی یا موارد مورد نظر آتش نشانی پرونده را به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارجاع می دهند . در آن جا تصمیم گرفته می شود. در صورتی که اختلافی در نقشه و ساختمان وجود داشته باشد ممکن است مشمول جریمه شود یا اینکه حکم به تخریب بدهند. در صورتی که تخلفی در رابطه با موارد سازمان آتش نشانی وجود داشته باشد باید نسبت به آن رسیدگی بشود.
مدارک مورد نیاز برای صدور گواهی پایان کار ساختمان
- اصل و کپی سند مالکیت
- اصل و کپی شناسنامه وکارت ملی
- در صورت فوت مالک اصل و کپی انحصار وراثت و کپی مدارک شناسایی ورثه
- اصل و کپی فیش عوارض نوسازی سالیانه
- اصل و کپی فیش آب، برق، گاز، تلفن
- ارائه کارت ، برگه اتمام عملیات ساختمانی و کلیه گزارشات مرحلهای و همچنین تاییدیه استاندارد برای آسانسور در ساختمانهای نوساز
- اصل و کپی پروانه ساختمانی
- نقشه ملک دارایی مهر شهرداری منطقه به همراه
فرآیند اخذ عدم خلافی پروانه ساختمان
- مراجعه به دایره ساختمان جهت اخذ و تکمیل فرم درخواست عدم خلافی پروانه توسط مالک و اخذ دستور شهردار یا معاون و ثبت در دفتر.
- اخذ فرم پیشرفت عملیات ساختمانی از دایره ساختمان و تکمیل آن توسط مهندس ناظر و ارائه به شهرداری.
- مراجعه به دایره ساختمان جهت تعیین زمان بازدید ساختمان.
- پس از بازدید، مالک به دایره ساختمان مراجعه و با اخذ برگ درخواست پرونده به بایگانی مراجعه می کند و با ارائه کارت شناسایی پرونده ساختمانی را تحویل می گیرد.
- مراجعه به دایره ساختمان جهت اخذ گزارش عدم خلافی پروانه توسط مأمور فنی.
- مراجعه به واحدهای درآمد و نوسازی جهت محاسبه عوارض و پرداخت در بانک تجارت شهرداری یا شعبه مرکزی.
- مراجعه مجدد به واحدهای درآمد و نوسازی جهت امضا و تائید پرداخت عوارض مربوطه.
- در صورت نداشتن خلافی، مراجعه به دایره ساختمان جهت تکمیل قسمت عدم خلافی شناسنامه ساختمان (در صورت افزایش بنا می بایست بیمه مربوطه پرداخت شود).
- امضای مسئول دایره ساختمان و تأیید نهایی توسط شهردار یا معاون وی.
- مراجعه به دبیرخانه جهت ثبت و شماره عدم خلافی شناسنامه ساختمانی.
- مراجعه به بایگانی جهت تحویل پرونده ساختمانی و اخذ کارت شناسایی خود.
منبع: تهران من