یکی از مهمترین مشکلات ساختمان سازی در زمان های قدیم، نحوه ی انتقال آب به قسمت های مختلف ساختمان بوده است. فکرش را بکنید؛ برای یک حمام ساده باید از چشمه آب میآوردند، آن را داخل دیگهای بزرگ میجوشاندند و بعد آن را با ظرف روی سر و بدنشان میریختند. کار پر زحمتی بهنظر میرسد، نه؟!خلاصه بگویم؛ بشر بار دیگر برای راحتتر کردن زندگی خود دست به کار شد و لوله و شیرآلات را اختراع کرد.اما چه کسانی اولین بار ساختمانهای خود را لوله کشی کردند؟ لوله ها و اتصالات ساختمانی از گذشته تاکنون چه تغییراتی داشتهاند؟ و اتصالات مدرن ساختمانی که امروز در زندگی ما جای خود را باز کردهاند، چه ویژگی هایی دارند؟شاید برایتان جالب باشد که بدانید اولین کسانی که از سیستم لوله کشی در ساختمان های خود استفاده کردند، ایرانیان بوده اند! (بله شاید اولین بودنتان برایتان تکراری شده باشد، ولی اینجا واقعاً ایرانیان بودند!)نتایج باستان شناسی در اطراف تخت جمشید نشان میدهد که ایرانیان باستان برای انتقال آب به سایر نقاط ساختمان از انواع لوله و اتصالات استفاده میکردند.
این لوله ها معمولاً از گل و یا سنگ های مختلف ساخته میشدند. اما با گذشت زمان، لوله ها و اتصالات ساختمانی شکل جدیدی به خود گرفتند.امروزه با پیشرفت تکنولوژی و گسترش صنعت ساختمان سازی، انواع مختلفی از لوله ها و اتصالات ساختمانی مدرن تولید شده است که همگی در درفک سازه رایان موجود است. مهمترین نکته در خصوص اتصالات مدرن، نوع طراحی آن ها است. با توجه به پیشرفته شدن سیستم های لوله کشی، اتصالات ساختمانی نیز باید طوری طراحی میشدند که نیازها را برآورده کنند. به همین دلیل امروزه برای هر نوع لوله کشی در ساختمان میتوان از اتصالات مربوط به آن استفاده کرد.در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا ببینیم انواع لوله و اتصالات در تاسیسات ساختمانی کدامند، از چه جنسی ساخته شدهاند و چه کاربردهایی دارند. آمادهاید؟
سوال اول: اتصالات لوله کشی از چه موادی ساخته میشوند؟اگر به کارهای فنی علاقه داشته باشید، قطعا مغزی های برنجی شیرآلات و یا انواع سه راهی های فلزی را دیده اید. این اتصالات جزء اولین اتصالات امروزی هستند که کاربرد بسیار زیادی در ساختمان سازی داشته است. از آنجا که استفاده از لوله های فلزی بسیار متداول بوده است، برای اتصال آن ها نیز از استفاده میکردند. اما وجود مشکلات بسیار زیاد در نحوه ی آب بندی آن ها باعث شد که مهندسان به فکر ساخت لوله و اتصالات جدیدتر باشند امروزه انوع اتصالات لوله کشی را به وسیله مواد مختلف میسازند.
یکی از جدیدترین اتصالات ساختمانی است که ویژگی های منحصربفردی دارد. این نوع از اتصالات از وزن کمی برخوردار بوده و نصب کردن آن ها نیز بسیار راحتتر از سایر لوله ها و اتصالات است. همچنین پوشش درونی لوله ها طوری طراحی میشود که رسوب کمتری به خود جذب کند. بنابراین اگر به دنبال لوله و اتصالات باکیفیت و مقاوم هستید، بهتر است اتصالات پلی اتیلن را انتخاب کنید!سوال دوم: انواع اتصالات لوله کشی ساختمان کدامند؟ احتمالاً برایتان سوال باشد که از کدام اتصالات در لوله کشی ساختمان باید استفاده کرد؟در پاسخ باید گفت همه چیز به مهندس ساختمان و لوله کش ارتباط دارد. گسترده بودن سیستم های لوله کشی باعث شده است که بتوانیم یک ساختمان را به شکل های مختلف لوله کشی کنیم.در نتیجه از اتصالات مختلفی نیز میتوان استفاده کرد.
اما به نظر شما این سیستم ها از نظر کارایی هیچ تفاوتی با هم ندارند؟! قطعاً نوع لوله کشی ساختمان تاثیر مهمی بر طول عمر لوله ها و اتصالات ساختمانی دارد. بنابراین سیستم لوله کشی باید طوری طراحی شود که بتوان در آن از اتصالات مناسب استفاده کرد.طی سالیان اخیر، انواع اتصالات لوله کشی با کاربردهای مختلف ساخته شده است که هرکدام دارای ویژگیهای منحصربفردی هستند. در ادامه با چند نوع از این اتصالات آشنا میشوید.اتصالات مغزی اگر بخواهیم دو لوله یا دو قطعه را هنگام لوله کشی به هم متصل کنیم، از اتصالات مغزی استفاده میکنیم. مغزی ها در حقیقت لوله های کوچک هستند که دو طرف آن ها رزوه شده است. یعنی دو طرف لوله، دنده هایی ایجاد شده است.این دنده ها باعث میشود که بتوان از آن ها برای اتصال لوله ها استفاده کرد.
یکی دیگر از کاربردهای اتصالات مغزی، کم و زیاد کردن قطر لوله ها است. یک طرف این نوع از مغزی ها دارای قطر بیشتری نسبت به طرف دیگر است؛ بنابراین میتوان دو لوله با قطرهای مختلف را به هم وصل کرد.مهره ی ماسوره این نوع از اتصالات را احتمالا همه ی شما دیده اید! زیرا کاربرد فراوانی در لوله کشی ساختمان دارد. طراحی مهره ماسوره به صورت سه تکه ای انجام شده است. این تکه ها شامل نری و مادگی و همچنین قسمت ارتباط دهنده هستند که با توجه به نوع کاربرد دارای رزوه های مختلفی است. مهره ی ماسوره سه کاربرد بسیار مهم دارد که عبارتند از: کاربرد در سیستم های لوله کشی بسته در ساختمان
• برای متصل کردن دستگاه های مختلف مثل آب گرم کن، پکیج دیواری و…
• استفاده در کنار شیرهای قطع و وصل کننده درپوش لوله سادهترین نوع اتصالات ساختمانی هستند که برای انسداد لوله ها استفاده میشوند. اگر بخواهیم یک لوله با قطر کم را مسدود کنیم، درپوش های چهار گوشه بهترین گزینه است. برای مسدود کردن لوله های با قطر زیاد نیز درپوش های شش گوشه پیشنهاد میشود.بوشن ها بوشن یک نوع از اتصالات لوله کشی است که داخل آن به صورت کامل رزوه شده است. بنابراین میتوان از آن ها برای متصل کردن لوله هایی استفاده کرد که سطح بیرونی آن ها رزوه شده (یعنی داخل آن شیارهایی ایجاد شده) باشد. انواع بوشن را بر اساس نوع کاربرد به سه دسته تقسیم میکنند که عبارتند از:
• بوشن معمولی: اگر بخواهیم دو لوله با قطر یکسان را به هم متصل کنیم از بوشن های معمولی استفاده میکنیم.
• بوشن تبدیل: برای اتصال دو لوله با سایزهای مختلف کاربرد دارد.
• بوشن روپیچ توپیچ: این نوع از بوشن ها دارای طراحی خاصی هستند. یک طرف آن رزوه ی داخلی و طرف دیگر آن رزوه ی خارجی دارد. بنابراین میتوان به وسیله ی آن ها مقدار کمی به طول لوله ی اصلی اضافه کرد.
جهت آگهی از قمیت و خرید انواع بست و ساپورت مدولار تاسیسات، انواع بست لوله، پروفیل های تاسیسات، انکر بولت های مکانیکی، سینی کابل و …. از تولید کننده و توزیع کننده با شماره 09121454305 در تماس باشید
انواع فلنج و واشر نوعی صفحه ی چدنی است که میتوان از آن برای بستن اتصالات لوله کشی مخصوص استفاده کرد. واشرها نیز برای آب بندی کردن فلنج کاربرد دارند. نصب فلنج ها باید با دقت بسیار زیادی انجام شود زیرا اگر پیچ ها به صورت مناسب بسته نشده باشد، ممکن است به لوله کشی آسیب وارد کند.
اتصالات سه راهی
این نوع از اتصالات بسیار پرکاربرد بوده و در تمامی سیستم های لوله کشی ساختمانی از آن ها استفاده میشود. کاربرد ویژه ی سه راهی ها ایجاد انشعاب های فرعی در مسیر لوله کشی اصلی است. به وسیله ی این اتصالات میتوان آب را به نواحی مختلف ساختمان انتقال داد. سه راهی ها را بر اساس نوع طراحی به سه دسته تقسیم میکنند که عبارتند از: سه راهی تبدیلی اگر بخواهیم از لوله های با قطر یکسان انشعاب بگیریم باید از سه راهی تبدیل استفاده کنیم. این سه راهی ها نیز دارای رزوه های مختلفی هستند. سه راهی قائم اگر لوله های اصلی دارای زاویه 90 درجه باشند و بخواهیم از آن ها انشعاب بگیریم باید از سه راهی قائم یا سه راهی معادل استفاده کنیم.
رزوه های این سه راهی به سمت داخل است. سه راهی 45 درجه این اتصالات نیز برای انشعاب گرفتن در زاویه های 45 درجه کاربرد دارد. اتصالات چهار راهی این نوع از اتصالات نیز مانند سه راهی ها برای ایجاد انشعاب و گسترش لوله کشی به نواحی مختلف ساختمان استفاده میشود. تنها تفاوت آن ها بیشتر شدن تعداد انشعاب از سه به چهار است که میتواند کاربردهای منحصربفردی داشته باشد. اتصالات زانویی در سیستم های لوله کشی گاهی لازم است که مسیر لوله ها را تغییر دهیم. به همین منظور از انواع زانویی میتوان استفاده کرد. زانویی ها را بر اساس نوع کاربرد به سه دسته تقسیم میکنند که عبارتند از:
• زانویی تبدیل: این نوع از اتصالات برای تغییر مسیر لوله های با قطر مختلف استفاده میشود. زانویی 90 درجه: به آن ها زانویی چپقی نیز گفته میشود و برای تغییر جهت لوله ها به اندازه ی 90 درجه مورد استفاده قرار میگیرند.
• زانویی 45 درجه: اگر بخواهیم مسیر لوله کشی را به اندازه ی 45 درجه منحرف کنیم، از زانویی های 45 درجه استفاده میکنیم. در این نوع زانویی ها میزان گرفتگی لوله بسیار کمتر از زانویی های 90 درجه است. بنابراین در سیستم های لوله کشی بهتر است از این نوع اتصالات بیشتر استفاده شود. سوال سوم: برای خرید انواع اتصالات ساختمانی باید به چه نکاتی توجه کنیم؟ اگر برای خرید لوله و اتصالات ساختمانی به بازار رفته باشید، حتماً با انواع مختلفی از اتصالات با برندها و جنس های مختلف رو به رو شده اید. همین مسئله ممکن است شما را دچار سردرگمی کرده باشد. بنابراین بهتر است قبل از خرید اتصالات ساختمانی نکات زیر را در نظر داشته باشید.
• قبل از خرید، با مهندس و لوله کش ساختمانی باتجربه مشورت کنید. یک لوله کش ماهر میتواند به راحتی به شما بگوید که چه نوع اتصالاتی نیاز دارید. انتخاب نوع اتصالات در افزایش کیفیت لوله کشی بسیار موثر است.
• هیچ وقت کیفیت را فدای پول نکنید! مخصوصا برای لوله کشی ساختمان! زیرا تعمیرات لوله کشی در ساختمان ها بسیار طاقت فرسا و پرهزینه است. بنابراین با انتخاب لوله و اتصالات با کیفیت، تا سال ها خیال خود را از لوله کشی ساختمان راحت کنید.
• برای خرید لوله و اتصالات بهتر است از فروشگاه های معتبر استفاده کنید زیرا محصولات آن ها معمولا دارای کیفیت بالایی بوده و شما میتوانید با خیال راحت از آن ها خرید کنید.
ویدیو نحوه ساخت بست لوله در youtube حرف آخر در این مقاله با انواع لوله و اتصالات ساختمانی و کاربرد آن ها آشنا شدیم. همچنین به معرفی برخی از اتصالات مدرن ساختمانی پرداختیم. اما قطعا با گسترش ساختمان سازی و پیشرفت سیستم های لوله کشی، باید اتصالات جدیدتری نیز طراحی شود. چنانچه سوالی درباره اتصالات لوله کشی و کاربرد یا قیمت هر کدام دارید، در بخش نظرات همین پست، سوالتان را مطرح کنید.