دسترسی بیش از ۷۰۰۰ روستا به اینترنت، اتصال پیام رسانهای داخلی به یک دیگر، میزان پوشش در پروژه فیبرنوری به هفت میلیون خانوار و ارائه بیش از ۴۰۰۰ خدمت از طریق پنجره ملی خدمات دولت هوشمند برخی از مهمترین خبرها و پروژههایی بودند که درسال ۱۴۰۲ انجام شد.
به گزارش اخبار استانی، اتصال مدارس به فیبرنوری از جمله اقداماتی بود که ابتدای سال جاری با حضور وزیر ارتباطات و معاونان وی انجام شد. فناوری فیبرنوری پهنای باندی بسیار بالاتر از کابلهای مسی معمولی دارد و دادههای صوتی و تصویری را به راحتی با پهنای باند بالا تا ۱۰ گیگابیت بر ثانیه و بالاتر انتقال میدهد، به همین دلیل است که با گسترش فناوری و نیاز به اینترنت پرسرعت، جایگزینی کابلهای مسی قدیمی با فیبر نوری به یک ضرورت تبدیل میشود.
بنابر تأکید مسئولان، پروژه فیبرنوری می تواند زیرساخت های ارتباطی کشور را تا دهههای آینده تأمین کند و به دلیل اهمیت آن در قانون بودجه و برنامه هفتم توسعه ذکر شده بنابراین اجرای این پروژه برای وزارت ارتباطات و تمامی دستگاهها به تکلیف تبدیل شده است.
طبق اعلام وزیر ارتباطات، در این مراسم قرار بود ۱۰ تا ۱۵ درصد مدارس تا قبل از شهریور ماه به این فناوری متصل شوند و تا پایان سال ۳۵ درصد مدارس و تا پایان این دولت تلاش میشود همه مدارس به واسطه این فناوری به شبکه متصل شوند.
در سالی که گذشت پروژه فیبرنوری منازل و کسبو کارها به عنوان مهمترین پروژه بخش ارتباطات کشور طبق برنامه ادامه یافت و میزان پوشش از ۲.۵ میلیون خانوار در سال ۱۴۰۱ با افزایش تقریبا سه برابری درسال ۱۴۰۲ به حدود هفت میلیون خانوار رسید. این پروژه در بیش از ۱۰۰شهر کشور به اتمام رسیده و در بیش از ۲۰۰ شهر دیگر در حال اجراست و تلاش میشود سال ۱۴۰۳ میزان پوشش به حداقل دوبرابر برسد.
اتصال پیامرسانها به یکدیگر که با نام اینترکانکشن شناخته میشود از دیگر اقدامات و وعدههای وزیر ارتباطات بود که اوایل سال ۱۴۰۲ محقق شد.
اتصال داخلی میان پیامرسانها (اینترکانکشن) یا MXP به معنای ایجاد امکان ارسال پیام از مبدا یک پیامرسان ایرانی به سایر سکوهای مشابه بومی است.
درباره چگونگی عملکرد این سرویس گفته شده که این کار با دو روش کلی برای پیادهسازی ارتباط داخلی میان پیامرسانها یا mxp وجود دارد. روش خودکار که در این شیوه سرور mxp به طور خودکار مطلوبترین مقصد برای ارسال پیام را انتخاب میکند.
اتصال داخلی میان پیامرسانها (اینترکانکشن) یا MXP به معنای ایجاد امکان ارسال پیام از مبدا یک پیامرسان ایرانی به سایر سکوهای مشابه بومی است.
درباره چگونگی عملکرد این سرویس گفته شده که این کار با دو روش کلی برای پیادهسازی ارتباط داخلی میان پیامرسانها یا mxp وجود دارد. روش خودکار که در این شیوه سرور mxp به طور خودکار مطلوبترین مقصد برای ارسال پیام را انتخاب میکند.
طبق تأکید مسئولان، استانداردهای ایمنی در این قابلیت وجود دارد و این مسیری است که در دنیا برای جلوگیری از انحصار و ایجاد رقابت شکل گرفته است.
در این راستا، همزمان با تلاش برای ارتقا و توسعه این قابلیت با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال یک پیامرسان داخلی دیگر به این طرح متصل شد که با این اقدام هر کاربر با داشتن یک پیامرسان ایرانی، میتواند به جامعه گستردهای از کاربران دسترسی پیدا کند.
گفتنی است؛ براساس آخرین آمار رسمی اعلام شده بیش از دو میلیون و ۲۰۰ هزار کاربر از این امکان استفاده میکنند که با ورود این پیامرسان داخلی، این تعداد به بیش از ۵.۲ میلیون نفر افزایش پیدا میکند.
دسترسی ۳۰۰۰ روستای جدید به اینترنت
یکی از طرحهایی که میتواند روند دیجیتالی شدن را تسریع کند، اتصال روستاها به اینترنت و در سطح وسیعتر اتصال به شبکه ملی اطلاعات است، چراکه یکی از مهمترین اهداف این شبکه برقراری عدالت اجتماعی با اتصال روستاها به اینترنت عنوان شده است و در این راستا یکی از وعدههای وزیر ارتباطات در سال ۱۴۰۰، دسترسی تمامی روستاهای بالای ۲۰ خانوار به اینترنت پر سرعت بود.
بنابراین، اتصال بیش از ۳۰۰۰ روستای جدید به اینترنت در سال ۱۴۰۲ و بیش از ۷۰۰۰ روستا در دولت سیزدهم را می توان یکی دیگر از اقدامات انجام شده در سالی که گذشت دانست؛ روستاهایی که امسال متصل شدند بیشتر در نقاط دورافتاده و صعب العبور بودند و برای اتصال این روستاها به شبکه، بیش از ۷۰۰۰ کیلومتر فیبر نوری و بیش از ۴۰۰۰ کیلومتر شبکه برق و راه دسترسی توسط وزارت ارتباطات نیز اجرا شده که در نوع خود کمنظیر است.
افزایش تعداد سایت ها نسل پنجم(۵G)
از دیگر پروژهها و اقدامات انجام شده در سالی که گذشت میتوان به توسعه و افزایش تعداد سایتهای نسل پنجم اینترنت اشاره کرد. همزمان با توسعه این نسل از اینترنت در سایر کشورها، توسعه ۵G چندسالی است که در ایران هم مورد توجه قرار گرفته است.
پهنای باند این نسل از اینترنت بسیار بالاست، بنابراین اگر فناوری ۵G را مصداق یک اتوبان در نظر بگیریم، شاید فناوری ۴G یک اتوبان دو باندی و فناوری ۵G همان اتوبان با چهار باند باشد، بنابراین سرعت و کیفیت آن بالاتر میرود.
طبق آخرین آمار اعلامی از سوی وزارت ارتباطات، از ابتدای آغاز به کار وزارت ارتباطات در دولت سیزدهم تا بهمن سال ۱۴۰۲، ۸۴۰ سایت نسل پنجم تلفن همراه با هدف افزایش کیفیت و سرعت اینترنت راه اندازی شد که اپراتور دوم تلفن همراه در این زمینه اعلام کرد به مناسبت ۴۵ سالگی دهه فجر انقلاب اسلامی، تعداد سایتهای ۵G خود را به عدد ۸۴۵ رسانده است.
از سوی دیگر درباره اپراتور اول تلفن همراه هم در مجمع عمومی فوقالعاده خود که در ماههای پایانی سال ۱۴۰۲ برگزار شد اعلام کرد بیش از ۹۰۰ سایت نسل پنجم در کشور نصب کرده و مقرر شده است اپراتورهای ارتباطی تا پایان سال ۱۴۰۳ تعداد سایتهای نسل پنجم اینترنت را به ۱۰ درصد افزایش دهند.
اتصال ۹۸ درصدی دستگاهها به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند
توسعه هوشمند سازی دولت یکی دیگر از موضوعاتی بود که در سال ۱۴۰۲ وزارت ارتباطات و سایر بخشها پیگیر اجرای آن بودند. با تصویب بند ج تبصره ۷ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور و تشکیل کمیته نظارتی مربوطه، پیشرفتهای قابل ملاحظهای حاصل شد به نحوی که براساس آمار اعلامی رسمی، با اتصال ۱۳۸ دستگاه دولتی (بیش از ۹۸ درصد دستگاه های دولتی) بیش از ۴۰۰۰ خدمت / مجوز را از طریق پنجره ملی خدمات دولت هوشمند ارائه شده و بیش از ۴۰ میلیون نفر از هموطنان از طریق این سامانه به بیش از ۶۵ درصد خدمات دولت به صورت الکترونیکی و حدود ۱۰ درصد خدمات به صورت کاملا هوشمند دسترسی پیدا کردهاند.
البته هوشمندسازی در سایر حوزهها هم انجام شده که میتوان به پست و تسریع در هوشمندسازی آن مانند صندوقهای پستی هوشمند که بدون دخالت عامل انسانی کار خود را انجام میدهند، در سالی که گذشت اشاره کرد.
انتهای پیام