با نزدیک شدن به پایان هفته شاهد گستردهتر شدن رکود حاکم بر بازار آهن و فولاد و ثبات قیمت آهن آلات در غالب حوزهها بودیم و حتی برخی مبادی که نوسانات افزایشی جزئی داشتند، روندی معکوس در پیش گرفته و کاهشی شدند… با نزدیک شدن به پایان هفته شاهد گستردهتر شدن رکود حاکم بر بازار آهن و فولاد و ثبات قیمت آهن آلات در غالب حوزهها بودیم و حتی برخی مبادی که نوسانات افزایشی جزئی داشتند، روندی معکوس در پیش گرفته و کاهشی شدند. بازار ارز نیز نوسانات چشمگیری نداشت و قیمت دلار در مرز 30 هزار تومان افزایش جزئی داشت، به طوری که در بازار آزاد حدود 30 هزار و 230 تومان به فروش رسید.
تحلیل نوسانات بازار آهن
قیمت میلگرد آجدار اگرچه در اکثر مبادی فروش ثابت بود اما روند افزایشی این محصول در برخی از شرکتها معکوس شد و حدود 100 الی 200 تومان کاهش یافت. متوسط گذشته حدود 15 هزار و 300 تومان برآورد شد. قیمت روز تیرآهن نیز هم در بخش کیلوفروشی و هم در بخش شاخهفروشی در اغلب مبادی فروش با ثبات قیمت همراه بود اما همچنان برخی شاخههای پرفروشکماکان با 10 الی 30 هزار تومان افزایش قیمت عرضه شد. عمده افزایش قیمت این محصول ناشی از عدم آزادسازی محصول توسط عرضهکننده و حرکت هماهنگ و افزایشی صاحبان کالا با این معضل است.
قیمت قوطی پروفیل و انواع لولههای داربستی، گازی و … عمدتا ثابت اعلام شد اما کارخانه پروفیل نیکان و پایا اصفهان کاهش 100 الی 300 تومانی داشتند. قیمت روز ناودانی ایرانی و اروپایی و قیمت نبشی در عمده شرکتها کاهشی بود اما کارخانه ناب تبریز محصولات خود را با 100 الی 300 تومان کاهش عرضه کرد.
انواع ورقها نیز مانند سایر محصولات فولادی در عمده بخشها ثابت بود به طوری که قیمت ورق گالوانیزه، ورق روغنی و رنگی در غالب شرکتها ثابت بود اما با کاهش 100 الی 200 تومانی اعلام شد و تنها قیمت ورق سیاه گیلان بدون تغییر قیمت بود. گزارشها از بازار صادراتی حاکی است که روز گذشته قیمت اسلب صادراتی ایران و اسلب صادراتی منطقه CIS حدود 453 دلار معامله شده که بیانگر افزایش 23 دلاری این محصول است، اما بیلت صادراتی این منطقه 526 دلار به فروش رسید که بدون تغییر قیمت بود.
گزارشها از بورس کالای روز گذشته نیز بیانگر حذف ورق قلعاندود از تابلوی معاملات است که ناشی از عدم استقبال از این محصول بود. همچنین از 13 هزار تن ورق گالوانیزه عرضه شده نیز 3 هزار و 850 تن معامله شد که قیمت آن 24 هزار و 885 تومان برآورد شد. در واقع 19/9 درصد از این محصول به فروش رسید.
امروز نیز حدود 240 هزار و 111 تن مقطع فولادی در بورس کالا عرضه میشود که شامل میلگرد، تیرآهن، نبشی، ناودانی و شمش بلوم است. حدود 169 هزار و 208 تن از این میزان به میلگرد اختصاص دارد که قیمت آن نیز 13 هزار و 877 تومان تعیین شده است. گفتنی است حجم میلگرد در عرضه امروز، در مقایسه با آخرین عرضه کاهش 56/8 درصدی داشته است.
شنیدهها حاکی است که به دلیل نادرست بودن نحوه قیمتگذاری محصولات بورسی عرضهکنندگان حجم این محصولات را کاهش دادند. در همین زمینه رضا تربتی فعال حوزه فولاد اظهار کرد: نحوه تعیین قیمت مقاطع فولادی در بورس کالا مورد رضایت تولیدکنندگان نبود از همین رو شاهد کاهش حجم عرضه این محصولات به ویژه گندله، کنسانتره و شمش در بورس کالا هستیم. این فعال صنعتی در ادامه افزود: کاهش عرضه محصولات فولادی در بورس بیانگر ناهمگون بودن نرخ نهایی محصولات فولادی با حاشیه سود این محصولات است، از همین رو لازم است که وزارت صمت تغییری در این زمینه ایجاد نماید.
وی تصریح کرد: بین واحدهای زنجیره فولادی ناهماهنگی وجود دارد و قیمتها نامتناسب است به همین جهت ایجاد هماهنگی در این زنجیره ضرورت دارد و نمیشود سنگ آهن را که مواد اولیه است با نرخ بالایی به فروش رساند و انتظار داشت که نرخ محصولات در کل زنجیره فولاد متعادل باشد. تربتی در پایان افزود: این ناهماهنگی و نابسمانی در بازار با تغییر شیوه قیمتگذاری و برخی سازوکارهای بورس کالا حلشدنی است.
توصیههای کاربردی در بازار رکودی
به توصیه رسول دانیال زاده؛ اکنون که بازار در شرایط رکودی عمیقی به سر میبرد ممکن است به زیان افراد زیادی که در این بازار فعالیت میکنند، تمام شود؛ از همین رو توصیه میشود در چنین شرایطی موارد زیر را در نظر داشته باشید تا در روزهای سختی که سپری میکنیم و نیز روزهای دشواری که در پیش داریم زیان کمتری متحل شوید.
- اختصاص 10 الی 20 درصد از سبد دارایی خود به داراییهای امن،
- اختصاص 20 الی 30 درصد به داراییهای غیرمنقول،
- جایگزین کردن برنامهریزی کوتاه مدت با برنامه سالانه و بلندمدت،
- عدم سرمایهگذاری بلندمدت،
- کاهش سهم کالایی در سبد دارایی و حرکت روی خط نوسان،
- کاهش اعتبار مشتریان به نصف
- حفظ پول نقد در بازاری که تشنه پول نقد است؛ مواردی است که توصیه میشود در چنین اوضاعی مورد توجه قرار بگیرد.
بازار آهن و فولاد در بین دو تعطیلی قربان تا غدیر روندی رو به ثبات دارد؛ همچنین نبود متقاضی مصرف رکود بازار را بیش از پیش رقم خواهد زد. اگرچه ممکن است برخی تحرکات برای خروج بازار از رکود توسط خصوصیها انجام شود؛ اما دوام چندانی نخواهد داشت.
روز شنبه که بین دو تعطیلی قرار داشت، بازار آهن و فولاد نیز تقریبا در حالت نیمهتعطیل بود و غالب اعلامی توسط شرکتها ثابت و بدون تغییر بود؛ اگرچه در چند شرکت نوسانات جزئی نیز مشاهده شد. بازار ارز هم در چند روز گذشته دارای ثبات نسبی بوده و نوسانات خاصی نداشته است، قیمت دلار در روز شنبه با توقف در کانال 31 هزار تومانی، در بازار آزاد حدود 31 هزار و 550 تومان به فروش رسید.
تحلیل روزانه بازار آهن و فولاد
روز شنبه فعالیت خاصی در بازار آهن و فولاد مشاهده نشد و جز چند شرکت که کاهش 200 تومانی داشتند، غالب مبادی فروش نرخ روز میلگرد آجدار را با ثبات قیمت اعلام کردند، به طوری که کف بازار میلگرد در بازه 16 هزار و 700 الی 16 هزار و 900 تومان قرار دارد. نیز در بخش شاخهفروشی و هم در بخش کیلوفروشی بدون تغییر اعلام قیمت شد.
قیمت ناودانی ایرانی و نبشی نیز به همین منوال بوده و ثبات داشتند، همچنین قیمت انواع ورقهای گرم مانند ورق سیاه، ورق استیل و ورقهای سرد گالوانیزه، روغنی و رنگی هم مانند سایر محصولات فولادی بدون تغییر قیمت بود. نرخ روز پروفیل و انواع لولههای گازی، داربستی و … نیز با ثبات نسبی همراه بودند.
در بازه زمانی فعلی که بازار در حالت رکود قرار دارد، به نظر میرسد مدتی به همین منوال بماند زیرا محرکی که بتواند بازار آهن را از این رکود خارج کرده و قیمتها را افزایش دهد، وجود ندارد. گواه این امر نیز معاملات آهن اسفنجی در عرضه روز شنبه بود که استقبال چندانی نداشت؛ اگرچه ممکن است برخی خصوصیها با ایجاد تحرکاتی موجب افزایش قیمتها شوند که در این صورت نیز نوسانات افزایشی تداوم نخواهد داشت، زیرا بازار به شدت با ضعف تقاضا روبهرو است.
محمدصادق چیتساز عضو هیأت مدیره اتحادیه صنفی توزیعکنندگان آهن و فولاد کشور نرخ محصولات عرضه شده در بورس کالا را در مقایسه با بازار آزاد بسیار بالا دانست و اظهار کرد: افت نرخ محصولات فولادی در بازار جهانی به کاهش نرخ مواد اولیه همچون آهن اسنفجی و … منجر شده است که این امر کاهش نرخ میلگرد و شمش را در پی خواهد داشت؛ اما طبق گزارشها روز شنبه قیمت میلگرد در بازار آزاد 16 هزار و 500 تومان بود درحالی که نرخ میلگرد آتیه خاورمیانه 16 هزار و 700 تومان اعلام شده بود.
چیتساز در ادامه افزود: ضعف تقاضا در بازار داخلی به ریزش نرخ محصولات فولادی منجر شده است به طوری که حدود 2 هفته پیش نرخ میلگرد 18 هزار و 600 تومان بود اما در چند روز گذشته کف آن به 16 هزار و 500 تومان نیز رسیده است، به نظر میرسد اگر اوضاع به همین منوال باقی بماند به ریزش مجدد قیمت میلگرد منجر خواهد شد.
وی همچنین بیان کرد: با تعطیلات عید قربان بازار عملا فعالیت چشمگیری نداشت و با در پیش بودن عید غدیر نیز مجددا بازار به حالت تعطیل درمیآید همچنین به نظر میرسد در کنار کاهش نرخ برخی محصولات فولادی، چند روز آینده بازار همچنان راکد باشد.
سعید عسگرزاده دبیر انجمن سنگ آهن ایران در زمینه عدم تطابق عرضه، تقاضا و نرخ محصولات عرضه در شده در بورس کالا، اظهار کرد: تعیین قیمت شمش براساس نرخ پایه انجام میشود و بهدنبال رقابت بر سر این محصول، نرخ آن فزایش مییابد. ولی هنگام تعیین نرخ پایه محصولات بالادستی، درصدهای اعمال شده روی نرخ پایه است که نرخ نهایی نیست.
وی در ادامه افزود: کاهش قیمت محصولات فولادی بالادست که با مازاد تولید نیز روبهرو است، بدون تقاضا باقی مانده و ممکنن است با کاهش قیمت مقطعی مواجه شود.
عسگرزاده افزود: نرخ مواد اولیه مانند گندله و کنسانتره که در بورس کالا عرضه میشود اختلاف قیمت بالایی با نرخ پایه آن دارد به همین جهت تولیدکنندگان نیز تمایل چندانی برای عرضه محصولات خود در بورس کالا نشان نمیدهند.
وی همچنین اظهار کرد: وزارت صمت و ایمیدرو تولیدکنندگان را به عرضه محصولات خود در بورس کالا ملزم میکنند که این راهکار چندان عملی نیست و نمیتوان با سیاستهای دستوری اوضاع بازار را مدیریت کرد.