خانه ای ایمن برای روزای سالمندی
راديو سلامت/ مهمترين و اولين اقدامي که بايد در راستاي ايمنسازي خانه براي سالمند انجام شود حذف هرگونه به هم ريختگي و شلوغي در دکوراسيون است، زيرا با اين کار تا حد زيادي از بروز تصادفات احتمالي سالمند با اشياء و عناصر موجود در دکوراسيون پيشگيري ميکند. مهيا ساختن خانه براي سالمند و انجام تغييرات کوچکي در خانه در اين راستا ميتواند از بروز اتفاقات جبران ناپذير و دلخراش بکاهد و زندگي را براي سالمندان آسان تر کند.
از آنجايي که سالمندان تمايل دارند در خانه شخصي خود زندگي کنند تا اينکه به خانه سالمندان يا خانه فرزندان خود بروند، از اين رو بهتر است که با کمک اين نکات مهم خانه آنها را به فضايي ايمن تبديل کنيد و از بروز حوادث بزرگ براي آنها پيشگيري کنيد.
اين تغييرات در عين حال که بسيار ساده هستند و تنها لازم است که اندکي وقت بگذاريد در عوض ميتواند خيالتان را از بابت سلامت سالمند در زمانهايي که در خانه تنها هستند تا حد زيادي آسوده کند. همچنين فراموش نکنيد که در نظر گرفتن خانهاي در طبقات اول و بدون پله يا کم پله براي سالمندان الويت دارد.
لزوم توجه بيشتر به ايمن بودن قسمتهاي مختلف منزل و لوازم و تجهيزات مورد استفاده و استفاده صحيح و ايمن از آن را طلب ميکند. اين مقوله به نکاتي چند جهت پيشگيري از حوادث در سالمندان در محيط منزل اختصاص يافته است. قیمت پله پیما به ظرفیت وزنی دستگاه، تعداد مسیر، شکل پله، مقدار و جنس ریل کشی و … وابسته است.
پله رو چرخشی موجب سهولت جابجایی افراد دارای محدودیت حرکتی، بیمار و سالمند می گردد. امنیت آسانسور پله چرخشی بالا بوده و کاربران با اطمینان خاطر می توانند از آن استفاده نمایند. عمران مدرن ارائه دهنده انواع آسانبر پله چرخشی در ظرفیت های مختلف با بالاترین کیفیت و بهینه ترین قیمت می باشد.
چند نکته ايمني
اتاقها
·رعايت نظم و پرهيز از شلوغي اطاق را سر لوحه کار قرار دهيم.
· به جاي استفاده از فرش و قاليچههاي کوچک از يک فرش يا کف پوش استفاده کنيم که تمام طول و عرض اطاق را مفروش نمايد و مانع سُرخوردگي و گير کردن لبه فرشها به پاي سالمند باشد.
·اطاقها از نور مناسب و کافي در روز وشب برخوردار باشند. به علت کاهش ديد در سالمندان توجه اين مهم ضروري است.
·چيدمان وسايل به صورتي باشد که در مسير رفت و آمد سالمند قرار نداشته باشد.
·سيمهاي برق و تلفن در مسير رفت وآمد سالمندان قرار نگيرد.
·مدل گوشي تلفن قابل استفاده براي سالمند (ترجيحا شماره گيري اتوماتيک) باشد و ليستي از شماره تلفنهاي مهم جهت دسترسي سالمند در مواقع اضطراري تهيه و در محل مناسب قرار دهيد. (يا شمارههاي ضروري را در حافظه گوشي ذخيره و روي آن را با نوشته يا علامت قابل فهم مشخص کنيد.)
·شمارههاي کمک اضطراري شامل خدمات آتش نشاني125، اورژانس 115 و پليس 110 و نحوه کمک گرفتن از اين را ياد آور شويم.
راهپلهها
·راهپلهها از نور کافي و مناسب برخوردار بوده و دسترسي به کليد برق راه پلهها در ابتدا و انتهاي آن ميسر باشد.
·دستگيره کمکي براي استفاده راحت از راه پلهها در ارتفاع مناسب روي ديوار نصب گردد.
·در ارتفاع و عرض پلهها مناسب و استاندارد (ارتفاع 18 و عرض پله 30 سانتي متر) باشد.
·در صورت مفروش بودن پلهها بايد فرش محکم چيده باشد. فاقد پارگي يا بر آمدگي باشد و زاويههاي فرش منطبق بر پلهها باشد.
·نردبانها را چک کنيد تا پله هاي نردبان سالم و محکم بوده و نردبان حين استفاده شيب مناسب داشته باشد. و داراي تکيه گاه مناسب و محکم باشد.
·اطراف پشت بام، حصارمناسب (نرده، ديوارکشي) کشيده شود.
·غرق شدگي منحصر به دريا نيست. پس چاه، حوض، آب انبار زير زمين منازل و … داراي درپوش وحفاظ مناسب باشد تا مانع سقوط و خطر غرق شدگي گردد.
سرويس بهداشتي
افزايش ايمني سرويس بهداشتي و در دسترس قرار دادن تجهيزات موجود از جمله موارد بسيار مهم است، زيرا سرويس بهداشتي فضايي است که سالمند بارها در روز از آن استفاده ميکند و بايد نه تنها فضايي راحت و زيبا بلکه کاملا ايمن نيز باشد. زيرا تصادفات و خطرهاي زيادي در سرويس بهداشتي سالمند را تهديد ميکند.
·ارتفاع دوش حمام بايد به راحتي و به صورت دستي قابل تنظيم باشد. همچنين توصيه ميکنيم براي جلوگيري از سر خوردن سالمند، حتما بر زمين فضاي داخل و خارج فضاي حمام پدهاي پلاستيکي مخصوص و ضد سرخوردگي بياندازيد.
·شير آب سرد و گرم بايد با کمک رنگ و يا نشانههاي واضحي مشخص شده باشند براي مثال شير آب سرد با رنگ آبي و شير آب گرم با رنگ قرمز. همچنين توصيه ميکنيم شيرهاي آب را به سنسور حرارتي مجهز کنيد تا از يک حد تعيين شده بالاتر نرود، زيرا ممکن است سالمند حساسيت درک دماي خود را از دست داده باشد و بر اثر آب داغ دچار سوختگي شود.
·نصب توالت فرنگي بالاتر از ارتفاع استانداردش براي سالمنداني که از قسمت پا مشکل دارند مفيد است. همچنين نصب جاي دست در دو طرف توالت فرنگي توصيه ميشود که بسيار مفيد است.
استفاده از وسايل گرم کننده سوختي مثل بخاري، پيک نيک و … درحمام ممنوع است زيرا باعث کاهش اکسيژن محيط و از طرفي توليد گازهاي سمي وخطرناک ميکند که علاوه بر خطر مرگ، باعث سرگيجه و عدم تعادل و در نتيجه خطر سقوط و ضربه به افراد خواهد شد.
·کف وان بايستي از پوشش لاستيکي مناسب پوشيده باشد تا مانع ليزي و سرخوردن باشد.
·نصب دستگيره کمکي جهت سالمندان در حمام و کنار دوش الزامي است.
·روشنايي و تهويه مناسب حمام در طول استحمام فراموش نشود.
·سالمند را در حمام تنها نگذاريد و در طول استحمام سالمند يک نفر دورادور مواظب باشد و جهت کمک در دسترس باشد.
آشپزخانه
آشپزخانه يکي ديگر از فضاهايي است که استرسهاي فيزيکي براي سالمندان را زياد ميکند. ايمني بخشهاي خاصي از آشپزخانه براي اطمينان از ايمني آن لازم است اصلاح شود. براي مثال دستگيره کشوها و کابينتها بايد با انواعي که به شکل Dهستند جايگزين شوند، زيرا استفاده از اين نوع دستگيرهها به ويژه براي افرادي که از آرتروز رنج ميبرند راحتتر است. طبقات کابينتها نيز بايد به صورت کشويي باشد تا راحت به بيرون کشيده شود و دسترسي به عناصر موجود در آن راحت باشد.
·هنگام انتخاب لوازم خانگي مانند يخچال و فريزر دقت کنيد از نوعي باشد که زماني که درش باز مي شود تمام مواد غذايي در طبقات موجود در سطح ديد به راحتي ديده شود و قابل دسترس باشد. همچنين وسايلي از قبيل ماشين ظرف شويي را از انواع روميزي انتخاب کنيد تا سالمند مجبور به خم شدن نباشد.
·آشپزخانه بايد طوري باشد که کار در آن ساده و بي دردسر باشد و سالمند قدرت مانور زيادي در آن داشته باشد و مواردي از قبيل ارتفاع کانتر برايش ايجاد سختي نکند.
·در محيط و کف آشپزخانه نبايد وسايل دست و پاگير باشد.
·بست و شيلنگ گاز، مرتبا کنترل و در صورت فرسودگي تعويض گردند.
·دسترسي آسان به شير گاز هميشه فراهم باشد تا در موقع لزوم به راحتي بتوان آن را بست.
·سماور و قوري در محل مناسب و دور از مسير رفت و آمد قرار گيرد.
·لوازم سنگينتر در طبقات پايينتر قرار گيرد، تا خطر سقوط اجسام بر روي فرد کاهش يابد.
·چهار پايه مناسب و محکم جهت بالا رفتن و برداشتن لوازم از کمد و طبقات بالايي لحاظ گردد.
·نور کافي و چيدمان مناسب آشپزخانه جهت سهولت دسترسي سالمند لحاظ گردد.
سالمنداني که فاقد توانايي و مراقبت از خود ميباشند تنها در خانه رها نکنيم. سالمندان در منزل آسيب پذيرتر از بقيه افراد خانوادهاند پس براي حفظ سلامت و پيشگيري از حوادث در آنان بکوشيم.
تنظيمات نورپردازي در خانه سالمند
يکي ديگر از اقدامات مفيد و ضروري در خانهاي که سالمند در آن زندگي ميکند افزايش نورپردازي و تقويت کردن آن است. زماني که نور موجود در فضا ارتقا يابد، ديد فرد مسن بيشتر ميشود و بهتر ميتواند اطرافش را ببينيد. آنها همچنين نياز دارند تا نور به طور مساوي در فضا توزيع شود، زيرا چشمهاي سالمندان به زمان بيشتري نياز دارند تا خود را با تغييرات نور فضا تطبيق دهند.
نورپردازي بايد به صورت غير مستقيم باشد تا سبب بروز خيرگي در چشم سالمند نشود. ايجاد نورپردازي مناسب در خانه ميتواند حوادث را کاهش دهد. راه پلهها، آشپزخانه، سرويس بهداشتي و اتاق نشيمن از جمله مناطقي هستند که بايد به از يک نورپردازي کامل و کافي برخوردار باشند.
همچنين چراغ قوههايي را بايد در قسمتهاي مختلف خانه در دسترس قرار دهيد و از پر بودن باطري آنها مطمئن باشيد و خانه خود را به برق اضطراري در صورت قطع برق مجهز کنيد. همچنين نصب کليدهاي برق در نزديک در و همچنين نزديک تخت خواب سالمند طوري که به راحتي به آن دسترسي پيدا کند، ضروري است.