دانشگاه باید پشتیبان امنیت غذایی کشور باشد

اخبار استانی/البرز رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با بیان اینکه همه حاکمیت ها وظیفه دارند غذای کافی قابل دسترس و پایدار برای مردم فراهم کنند گفت: در حال حاضر نگاه روز دنیا به امنیت غذایی خیلی بالاتر از تولید غذا است و معتقدند امنیت غذایی امنیت و اقتدار ملی است.
سید محمد علی ابراهیم زاده موسوی در نشست «کاوش برای آینده کشاورزی نقش دانشگاه در امنیت غذایی» که سه شنبه نهم اردیبهشت در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در کرج برگزار شد اظهار کرد: در مورد امنیت غذایی موضوعی که اهمیت زیادی در دنیا پیدا کرده این است که در کنار اقتدار غذایی بتوانند در تولید غذای جهان سهمی داشته باشند. یعنی هم غذای کافی و سالم در اختیار داشته باشند و هم اینکه به واسطه آن در بازارهای جهانی و عرصه سیاسی بازیگری کنند.
وی افزود: در این زمینه وظیفه دانشگاه تولید عالم و علم است. اگر گذری در تاریخ امنیت غذایی داشته باشیم و نقش دانشگاه را بررسی کنیم؛ باید مواردی را که در آن عقب ماندگی داریم پیدا کرده و عملکرد خود را بهبود ببخشیم.
ابراهیم زاده موسوی ادامه داد: ماموریت دانشگاه آموزش دانشجویان برای انتقال دانش کشاورزی به کشاورزان بوده است. اما کم کم تحقیقات و پژوهش در دانشگاه ها شکل گرفت و پس از جنگ جهانی دوم نسل جدید دانش کشاورزی که منطبق بر افزایش تولید بود شکل گرفت.
وی اظهار کرد: در حال حاضر با تغییرات ایجاد شده دانشگاه باید گفتمان را تولید کند و از راهبردهای کلان کشور در حوزه کشاورزی و امنیت غذایی پشتیبانی علمی داشته و سپس متخصصین خود را بر این اساس تربیت کند.
ایوب فصاحت رئیس سابق سازمان تعاون روستایی کشور هم در ادامه این نشست گفت: در حوزه امنیت غذایی فارغ از تعاریف باید به دنبال بررسی این موضوع باشیم که چرا تاکنون نتوانسته ایم پایداری غذا را به یک نقطه تعالی برسیم.
وی با بیان اینکه آنطور که باید ضریب خودکفایی محصولات اساسی در کشور را نتوانسته ایم به یک نقطه درست برسانیم افزود: با وجود توان داخلی ظرفیت خود کفایی در تولید مواد غذایی مثل گوشت قرمز جو گندم و حبوبات اما موفق نشده ایم که در مسیر پایدار قرار بگیریم.
فصاحت ادامه داد: علت این شرایط دولت ها نیستند؛ اما اولین و مهمترین دلیل این است که مدیران در تراز امنیت غذایی نیستند و کارهایی که انجام شده در حیطه فرهنگ مدیریتی نبوده است. جهاد سازندگی قلب تپنده کشور بود نه اینکه در مدیریت برخی اقلام غذایی مثل پیاز و سیب زمینی دچار مشکل شود.
وی گفت: مشکل دیگر این است که برنامه درستی با توجه به تغییرات اقلیمی و کم آبی و نیز شرایط روز جهان نداریم. در این زمینه هدف شخص خاصی نیست و باید به دلایلی که باعث این امر مهم شده پرداخت و آنها را حل کرد.
مسئول کارگروه آب و کشاورزی شبکه کانون های تفکر ایران نیز در این نشست گفت: در حالی که امنیت غذایی را یک مفهوم کاملاً مشخص می دانیم؛ اما هنوز با بسیاری از ابعاد آن آشنایی نداریم.
محمدجواد مویدیان افزود: امنیت غذایی امروزه سرآغاز سیاستگذاری عملیات ها و اقدامات ما است.
وی در ادامه اظهار کرد: نقش دانشگاه در امنیت غذایی تربیت نیروی انسانی و تولید علم است و باید نیروی متخصص و دانش را برای تحقق امنیت غذایی هدایت کند. در صورتی که از این نقش به شدت مهم و کلیدی دانشگاه و نهاد اندیشه در مقوله امنیت غذایی گاها غافل می شویم.
مویدیان ادامه داد: نقش دانشگاه در ساحت فکر و اندیشه و ایجاد گفتمان عملیاتی کردن علم در ابتدای زنجیره امنیت غذایی است. در واقع دانشگاه علاوه بر اینکه کارخانه انسان سازی و علم است؛ باید جریان سازی خود را عملیاتی کند.
انتهای پیام