علت تمایل به آرایش
دختران از لوازم آرایشی به منظور ظاهر زیبا و جذاب تر استفاده می کنند . اما آیا طراوت و شادابی صورت واقعی انها به اندازه کافی زیبا نیست ؟ اگر هست , پس چرا از لوازم آرایشی استفاده می شود . در بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی، بانوان بالای 50 سال، صرفا برای رفع عیوب سالمندی آرایش می کنند
معمولا دختران و زنان جوان تا 40 سالگی از استفاده نمی کنند یا اگر به جهاتی قصد این کار را داشته باشند، به صورت بسیار ساده و کمرنگ این کار را انجام می دهند،چرا که بر این اعتقاد هستند که دختران جوان دارای زیبایی و طراوت هستند و نیازی به استفاده از لوازم آرایشی ندارند.
این در حالی است که در کشور ما،نه تنها دختران و زنان جوان بیش از بانوان کهنسال آرایش می کنند بلکه خود را ملزم به استفاده از انواع و اقسام اسباب آرایشی و زینتی چون موی مصنوعی، مژه مصنوعی یا نگین ها و فلزات مورد استفاده در دندان ها و چهره و… نیز می بینند.
اگر چه در طول تاریخ همواره بحث هایی در مورد نحوه و چگونگی آرایش کردن زنان وجود داشته، اما هرگز به این شدت امروزی و با این ولع جمعی همراه نبوده است، از سوی دیگر، کاهش سن آرایش در دختران جوان و بررسی دلایل و چرایی این استقبال مساله ای دیگر در این حیطه است که توجه به ان نیز، بسیار حایز اهمیت است.
آرایش دغدغه روزمره زنانه، دخترانه
تغییر سبک های زندگی، الگوهای فرهنگی وتاثیر آن بر تصویر بدنی و همچنین قرار گرفتن بدن به عنوان بخش مهمی از بازتابندگی اجتماعی در دنیای امروز که معمولا نیز ارتباط تنگاتنگی با زندگی، میزان قدرت و مشارکت و هویت زنانه دارد باعث شده است بسیاری از دختران و بانوان جوان نسبت به آرایش و استفاده از لوازم آرایشی دیدگاه متفاوت تری از قبل داشته باشند.
نوع فعالیت، مکان فعالیت، آشنا یا غریب بودن فضا و گروه ، پایدار یا ناپایدار بودن گروه، جنس مخاطب از جمله عواملی هستند که در تصمیم گیری و انتخاب چگونگی ، میزان و نحوه آرایش زنان نقش بسیار بسزایی دارند؛
مثلا بسیاری از زنان ترجیح می دهند در یک فضای آشناحتما آرایشی بر چهره داشته باشند اگر چه برخی به هنگام حضور در فضای ناآشنا و یا معاشرت با غریبه هایی که احتمال تداوم رابطه می رود نیز متمایل هستند آرایش داشته باشند.
از سوی دیگر، تصمیم گیری در مورد رنگ های آرایشی از دیگر تصمیمات روزمره زنان است، معمولا زنان در استفاده از رنگ های آرایشی به تعابیر و تفاسیر مختلفی متوسل می شوند، به طور مثال عده ای از زنان معتقدند رنگ آرایش دارای معانی اجتماعی بوده و با شخصیت فرد بسیار مرتبط است بنابراین ترجیح می دهند از رنگ هایی استفاده کنند که قضاوت های مثبت دیگران را برانگیخته کند.
یا حداقل باعث قضاوت منفی شان نشود و شاید دقیقا به همین دلیل نیز رنگ رژ لب نقره ای را نشان از شیک و متشخص بودن و رنگ رژلب قرمز را نشان از جلف بودن مصرف کننده آن می دانند، اگر چه برخی دیگر از زنان، نظری متفاوت از گروه قبل دارند و معتقدند امروزه رنگ ها دیگر معانی سابق را ندارند و هرگز نمی توان کسی را با توجه به رنگ آرایشش مورد قضاوت قرار داد.
معمولا زنان امروزی در تعبیری متفاوت از دیروز، فقط به دنبال دریافتن هدف استفاده کننده از آرایش و انتخاب ایشان از رنگ های آرایشی هستند کسب زیبایی، برجسته سازی زیبایی و یا پنهان کردن نقص های چهره، کسب جوانی و نشاط، متمایز شدن از سایرین، هماهنگی با رنگ لباس، ویژگی های ظاهری از مهمترین اهداف است .
چه بسا بانویی می گوید:” چون رنگ پوستم تیره است برای روشن تر شدن آن، از رنگ های روشن استفاده می کنم” و یا دیگری می گوید:” چون صورت گردی دارم هرگز از رنگ صورتی استفاده نمی کنم چرا که صورتم را چاقتر نشان میدهد”.
معنایی حقیقی آرایش کردن برای زنان
هدف زنان در استفاده از آرایش به شدت بر تعریف شان از آرایش تاثیر گذار است، بنابراین از دیدگاه زنانی که با مساله آرایش درگیر هستند، آرایش کردن معانی متفاوتی دارد، معمولا زنان آرایش را به معنی زیبایی، بهداشت و پاکیزگی و آراستگی، وسیله ای برای ایجاد تنوع و لذت، تغییر دهنده وضعیت روحی، جلب توجه ، کسب اعتماد به نفس تعریف می کنند.
به عنوان مثال کسی که به دنبال زیبایی است، ارایش را وسیله ای زیبا کننده ای تعریف می کند که باعث نمود بیشتر زیبایی و ایجاد تنوع در زیبایی می شود.
چرا زنان جوان آرایش میکنند؟
بنابر نظر روان شناسان در بررسی دلایل آرایش کردن زنان توجه به سه بعد اجتماعی، فردی و روانشناختی حایز اهمیت است:
دلایل اجتماعی:
افزایش سرمایه اجتماعی، کسب فرصت های اجتماعی، اجبار و همنوایی گروهی و تبدیل شدن آرایش به جزیی از هنجار اجتماعی و سبک زندگی از جمله دلایل اجتماعی گرایش به آرایش در زنان است.
عده ای از زنان با آرایش کردن به دنبال افزایش گستره ارتباطی خویش هستند و حتی آن را بهترین مولفه برای برقراری ارتباط بهتر و موثر با دیگران قلمداد می کنند چه بسا برای بهره مندی از مزایایی مادی و معنوی موجود در ارتباطات امروزی و حضور و تدام حضورشان در شبکه روابط مجبورند به سلاح آرایش متوسل شوند.
بهترین سالن زیبایی در کرج برای برقراری ارتباط با شماره های سایت تماس بگیرید
کسب پذیرش اجتماعی یا به اصطلاح عامیانه «تحویل گرفته شدن» در سطح عام جامعه و یا کسب پذیرش در سطح «دیگرانِ مهم» از دیگر دلایل گرایش زنان و دختران جوان به آرایش است.
مثلا سارا که به دنبال پذیرش اجتماعی در سطح عام است،می گوید:” اگر به هنگام بیرون رفتن و خرید آرایش کنم، فروشنده ها خوش رفتاری می کنند و سریعتر کارم را راه می اندازند.
در حالی که آگر آرایش به چهره نداشته باشم چنین اتفاقی نمی افتد”، در حالی که منیره می گوید:” من معمولا همیشه بدون آرایش هستم اما وقتی دانشگاه می روم حتما آرایش به چهره دارم چون بیشتر مورد تایید قرار می گیرم” ، معمولا افرادی مثل منیره، برای مطابق بودن با خواسته های فرد یا گروه مورد علاقه شان و یا جلب تایید و یا پذیرش آنان تن به آرایش می دهند.
اگر چه عده ای دیگر از زنان به منظور افزایش نفوذ اجتماعی آرایش می کنند، این گروه اعتقاد راسخی به همنوایی اجتماعی دارند و معتقدند «گر خواهی نشوی رسوا، همرنگ جماعت شو» یا «اگر رفتی شهر کورها، تو هم دستت را بگذار روی یک چشمت».
همنوایی به صورت اجباری یا اختیاری است چه بسا عده ای برای فرار از تحقیر و تمسخر دیگران و عدهای برای کسب تأیید گروهی، به آرایش کردن مطابق با جماعت روی میآورند. همنوا شدن با ایده آل های رسانه ای وجهی دیگر از این قضییه است، رسانه ها با نشان دادن زنان زیبا و آرایش کرده، زنان را مشتاق به همانندسازی با چهره ها و ستاره ها می کنند.
همچنین، برخی با آرایش کردن خواهان انطباق با ذایقه جنس مخالف و برقراری ارتباط با آنان هستند، چرا که نه تنها معتقدند مردان دوست دارند با زنان زیبارو صحبت کنند و از معاشرت با آنان لذت ببرند، بلکه به یقین پذیرفته اند اگر زیبا و آرایش کرده باشند می توانند صفات خوبی چون باسواد بودن، باکلاس بودن، باهوش بودن، اجتماعی بودن و … که در کیفیت روابط آنها مؤثر است را نیز به ذهن مخاطبانشان متبادر کنند.
دلایل فردی:
برخی از زنان آرایش کردن را به عنوان شیوه و سبکی خاص از زندگی یا حتی بخشی از زندگی می دانند، اینان معتقدند آرایش کردن بخشی از فعالیت های بهداشتی و جزیی از مدیریت بدن است که باعث می شود پاکیزگی بیشتر به چشم می آید و فرد خود را نیز مرتب تر و تمیزتر احساس کند.
معمولا این افراد آرایش کردن را امری عمومیت یافته و عادی قلمداد می کنند که اگر کسی آن را انجام ندهد نابهنجار و غیر عادی است. اگر چه عده ای دیگر از زنان آرایش کردن را جزیی از سبک زندگی زنانه می دانند و قصد دارند با آرایش کردن، جنسیت خود را بیشتر نمایان سازند.
اگر چه برخی دیگر، نه تنها آرایش کردن یا نکردن را حق مسلم هر زنی می دانند که با توسل بر آن می توان به دنبال تغییر، نقش آفرینی و خلاقیت بود بلکه بر فردیت بخشی بدن تاکید دارند.
این افراد بدن را عرصه ای خصوصی و میدان اعمال قدرت فردی زنان می دانند چه بسا معتقدند نپذیرفتن توانمندی های زنان در جامعه و توجه نکردن به شکوفایی استعداهای آنان در عرصه عمومی دلیلی براحساس ناتوانی زنان برای اعمال قدرت در عرصه اجتماعی است.
بر این اساس، آنان تلاش می کنند به عنوان یک جبران کننده اجتماعی در عرصه خصوصی یعنی بدن خویش، اعمال قدرت نمایند و چه بسا آرایش کردن بهترین ابزار این امر است.
برنده شدن در مسابقه انتخاب و تلاش در جهت افزایش شانس در کسب فرصت های اجتماعی چون ازدواج، اشتغال و کسب موفقیت از دیگر دلایل فردی آرایش کردن دختران است چه بسا آنان سعی می کنند به تعبیر خودشان با آرایش کردن شانس کسب آن موفقیت ها را بالا ببرند.
بعضی از دختران به این دلیل آرایش می کنند که می خواهند هویت فردی جدید و یا آرمانی مطلوبی از خود بسازند.
معمولا اینان با آرایش کردن و ظاهرسازی در جهت ارائه شخصیتی مطلوب و القای تصورات مثبت و ارزشمندی چون تعلق داشتن به طبقه اجتماعی بالا، داشتن خانواده روشنفکر و … تلاش می کنند، این افراد احساس می کنند با زیباسازی خویش می توانند قسمتی از خود آرمانی مورد نظرشان را تحقق ببخشند.
اگر چه عده ای دیگر از زنان برای پنهان کردن خود و یا نفی خویش دست به آرایش می زنند، معمولا اینان به دنبال ساختن هویت جدید مهم نیستند بلکه بیشتر برای کتمان خویش و هویت خود، حتی ویژگی های جسمی و روحی شان در تقلا هستند.
آنها آرایش را به مانند نقابی می دانند که بر چهره و هویت شان می زنند تا خود واقعی را از دید سایرین مخفی نگه دارند.
دلایل روان شناختی:
عقده خود زشت انگاری، ترس از تمسخر دیگران جبران کمبودهای عاطفی- احساسی ، کسب اعتماد به نفس، جلب توجه دیگران، احساس متفاوت بودن، افزایش رضایت مندی، اجتماعی تر شدن، جسارت صحبت کردن، قدرت یافتن برای اعتراض و اظهار نظر، بالا رفتن رضایت از بآرایش کردن کاری لذت بخش برای اغلب خانم ها می باشد اما آیا می دانید چرا زنان به این اندازه به آرایش کردن علاقمندند؟آیا نظر مردان را در مورد آرایش های زنان می دانید؟بد نیست در ادامه همراه با شوید تا درباره علت تمایل به آرایش در زنان و مضرات آرایش های بیش از حد بخوانید.
امروزه آرایش کردن بخش جدایی ناپذیر زندگی بعضی از زنان و دختران جوان ایرانی شده و بی جهت نیست که
ایران مقام هفتم دنیا در مصرف لوازم آرایشی را به خود اختصاص داده است.
گاهی آرایش بعضی از همین زنان و دختران به قدری تند و غلیظ می شود که از میان رنگهای مختلف
به سختی میتوانید چهره واقعی فرد را در ذهن تان ترسیم کنید.
از هر یک بپرسید چرا آرایش میکنند، دلایل خاص خودشان را دارند.
یکی عاشق آرایش کردن است، دیگری دوست دارد زیباتر شود، آن یکی هم به توصیه دیگران و با تصور
حضور بهتر در اجتماع و … اقدام به این کار می کند.
صرف نظر از دلایل گفته شده، چرا بعضی از زنان و دختران بیش از حد آرایش میکنند؟ علل آرایش بیش
از حد زنان و دختران چیست؟
بهتر بدانیم: best beauty salon youtube
جذب جنس مخالف با آرایش
در بریتانیا طبق گفتهها ۴۰ درصد از زنانی که آرایش میکنند آن هم از
نوع غلیظ علاقه نیاز به جلب توجه جنس مخالف دارند این ارقام در کشورهای مختلف متفاوت است.
در بعد از نظر سنجی از ۱۰۰۰ زن و ۵۵۰ مرد این نتیجه به دست آمده است که از هر
۱۰ زن یکی برای جلب توجه مرد آرایش میکند البته این ارقام مربوط به یک کشور اروپایی است و در
مورد کشور خودمان ما به راحتی میتوانیم که تشخیص دهیم که چقدر ارقام متفاوت است.
جالب است بدانید که ۲۸ درصد از زنان هم برای داشتن احساس خوب نسبت به خودشان به سراغ آرایش می
روند.۱۷ درصد از زنان در این نظر سنجی گفتهاند که اگر آرایش نداشته باشند قرارهای مهم خود را کنسل میکنند.۱۴
درصد از زنان حتی جرات بیرون آمدن از خانه بدون داشتن لوازم آرایش داخل کیفشان را ندارند.
زینب شاهمرادی روانشناس با اشاره به استفاده از لوازم آرایشهای گوناگون و فرو ریختن افراد و غرق شدن در آرایش
میگوید: آرایش کردن و پیراستن جزء جداییناپذیر خانمهای ایرانی شده و خانمی را به ندرت میتوان دید که در کیف
خود لوازم آرایش با خود به همراه نداشته باشد.
آرایش کردن
نظر مردان درباره آرایش زنان چیست؟
در ادامه همین مطلب بعد از بازگو کردن افکار و عقاید زنان در مورد آرایش در مورد نظر مردان هم
صحبت شده است که شاید تا حدودی غیر قابل پیش بینی بوده باشد.مردان زنانی که آرایش کمتری دارند را بیشتر
می پسندند و شمار مردانی که زنان را با چهره طبیعیشان می پسندند ۳۳ درصد بیشتر است.
همانطور که گفتیم این اعداد و ارقام مربوط به یک کشور اروپایی است در حالی که آنها هیچ عقاید خاصی
مانند ما ندارند این گونه فکر میکنند و معتقدند که یک زن با چهره طبیعی زیباتر و جذاب تر است
پس مطمئنا در کشورهایی که عقاید محکمتری دارند نظرات مخالف برای جذابیت زنان با آرایش درصد بالاتری خواهد داشت و
اینجاست که تمام نکاتی که دین اسلام برای زیبایی یک زن بیان کرده است را حتی در کشورهای غربی نیز
میبینیم.
زیبایی و آراستن سرلوحه زندگی
زینب شاهمرادی روانشناس با اشاره به
استفاده زیاد از لوازم آرایش گفت: از دیرباز و در طول تاریخ زنان و مردان آرایش میکردند و یا زیورآلاتی
برای زیبایی به خودشان آویزان و استفاده میکردند، زنان و مردان از همان بدو پیرایش این گونه لوازم قطعاً مشتری
دائم آرایشگاهها بودند و بیشتر از آنها استفاده میکردند و برای همین منظور زیبایی زنان مهمتر از همهجا بود.
وی تصریح کرد: در جامعه امروز ما آرایش کردن جزء جداییناپذیر خانمهای ایرانی شده یعنی کمتر خانمی پیش میآید که
از خانه بیرون بیاید و آرایشی نداشته باشد و یا لوازم آرایش در کیف و جیبش نباشد انگار به یک
نحوی وابستگی روانی به خصوصی ایجاد شده است از این جهت روانی میگوییم که ممکن است خانمی نیاز نباشد که
در طول روز از این مواد آرایشی استفاده کند در آن مدت زمانی که بیرون از خانه است و از
لوازم آرایش استفاده نکند ولی وجود این لوازم آرایش در کیف خانمها انگار به صورتی احساس امنیت به آنها دست
میدهد و در دسترس بودن لوازم آرایش برایشان آسان است.
آرایش کردن برای به چشم آمدن یک علت تمایل به آرایش
طلا، فقط ۱۷ سال دارد و وقتی درباره دلیل آرایش غلیظی که بر صورتش نقش بسته میپرسی میگوید: وقتی با
آرایش در جامعه حضور پیدا میکنم همه به من بیشتر توجه میکنند و احساس دیده شدن پیدا میکنم.
انگار همه من را بزرگ میدانند و از نظرشان دیگر کودک نیستم.
این مسئله باعث میشود آرایش کنم تا به چشم بیایم.
مطرح شدن هنرپیشههای هالیوودی با آرایش کردن
این روانشناس در ادامه با اشاره به آمار و ارقام استفاده از لوازم آرایش در کشور ما و کشورهای جهان
دیگر اشاره کرد: یکسری آمار و ارقام هم ارائه شده که ظاهراً کشور ما جزء کشورهای اول یعنی جزء ۱۰
کشور اول به شمار میآید که استفاده از لوازم آرایش را تا به الان داشته است و از نظر سرانه
مصرف لوازم آرایش جزء هفت کشور دنیا واقع است و به خاطر همین مسئله وقتی در جهان مقام هفتم را
داریم قطعاً در بطن جامعه نیز به وفور دیده میشود.
در کشورهای جهان اول لوازم آرایش را بیشتر هنرپیشهها و یا مدلهای آن کشور استفاده میکند و یا خانمهای مسن
و خانمهایی که رو به پیری میروند.
شاهمرادی تصریح کرد: با افزایش عمر خانمهای مسن آنها معتقدند که زیباییشان را با افزایش سن از دست میدهند و
از لوازم آرایش برای این منظور استفاده میکنند برای برگرداندن زیبایی چهره خود تا حدی و با آرایش نمودهای پیری
در صورت را میپوشانند و آنها معتقدند که جوانی یعنی زیبایی و نیازی به دستکاری چهره نیست ولی متأسفانه در
کشور ما میبینیم که یک دختر جوان ۲۰ ساله با چهرهای معصوم آن زیبایی جوانی را پشت یک آرایش خیلی
غلیظ پنهان میکند به طوری که بعضی اوقات سنشان را حتی بیشتر نشان میدهد و چهره تغییر میکند.
بکش و خوشگلم کن
وی ادامه داد: در جامعه امروزی ما متأسفانه به طوری مد شده که انگار آرایش غلیظ و جراحیهای زیبایی که
پشت سر هم روی صورتهایشان انجام میدهند و اصلاً این کار خوشایند نیست و بالاخره در جامعه ما همهگیر شده
و میبینیم که خانمها از دخترهای ۱۷ و ۱۸ ساله گرفته تا خانمهایی که سنشان بالاتر هستند میبینند که دیدی
که اطرافیان دارند به این نوع آرایشهای غلیظ به چه گونهای است.
زینب شاهمرادی با بیان اینکه دلیلهایی که میتواند باعث بروز این آرایشهای غلیظ شود چه می تواند باشد، عنوان کرد:
اولین دلیلی که میتوان به آن اشاره کرد این افرادی که آرایشهای غلیظ میکنند به توجه نیاز دارند و دوست
دارند در مرکز توجه دیگران قرار بگیرند و از آرایش به عنوان وسیلهای برای رسیدن به هدفشان استفاده می کنند،
دومین دلیل میتواند خلاء عاطفی و احساسی باشد که ممکن است زنان و دختران جامعه ما بیشتر به آن مبتلا
باشند و کسی که مورد توجه قرار نگیرد یعنی از نظر عاطفی تأمین نمیشوند و با آرایش کردن این خلاء
عاطفی را پر میکند و به طوری که این خلاء درمان میشود.
زشتی و زیبایی مسئله کدام است؟
این روانشناس در خصوص دیگر علت تمایل به آرایش اشاره کرد: یکی دیگر از این دلایل این است که فرد قصد
زیبا شدن دارند یعنی شاید فکر میکنند که صورتشان ایرادی دارد و بسیار تفاوت با دیگر افراد را دارد که
برای پوشاندن عیوب خود و به قصد زیباتر شدن امکان دارد از لوازم آرایش استفاده کنند که در این مسئله
یک طیفی به نظر میرسد که قطعاً هر کسی میتواند از لوازم آرایش استفاده کند و منعی برای افراد وجود
ندارد و تا حدی این مسئله قابل پذیرش است که این مدنظرشان باشد آرایش غلیظ به هیچ عنوان پسندیده نیست
حتی اگر صورت عیب و ایراد هم داشته باشد با آرایش غلیظ نمیتوان آن را خیلی پوشاند.
وی ادامه داد: دلیلی دیگری که در اینجا پیش میآید این است که دختران و خانمهایی که در جامعه غلیظ
آرایش میکنند علائمی دیده میشود به نام زشتپنداری و در اینجا هست که فکر میکند واقعاً زشت است و زیباییهای
چهره خودش را نمیبیند و برای اینکه چهره را زیبا کند دست به یکسری از اعمال جراحی مانند جراحی زیبایی
بینی، جراحی گونه و لب و… و کارهای خیلی زیادی روی صورتشان انجام میدهند جراحی زیبایی خیلی مد شده و
در کنار آنها از لوازم آرایش استفاده میکنند و به نوعی اولین فکری که در درونشان است این است که
“من زیبا نیستم و حالا بیایم با عمل جراحی جبرانش کنم و زیبایی را خودم در خودم به وجود بیاورم”
که در اینجاست یک زیبایی کزایی و یک زیبایی خودساخته در ذهن خودشان به وجود میآید.
افزایش اعتماد به نفس یک علت تمایل به آرایش
افزایش اعتماد به نفس با آرایش در حد تیم ملی
شاهمرادی اذعان داشت: یک مسئله دیگری هم که در خانمها دیده میشود مسئله اعتماد به نفس است که عزت نفسشان
را نشان میدهد و جوانی که خودش را دور از بقیه دوستان ببیند و مثل کشورهای خارجی پیشرفته دنیا زیبایی
را در چهره خودش ببیند هیچ وقت چنین عزت نفس و اعتماد به نفس شکنندهای نخواهد داشت و تا حالا
کسانی که از لوازم آرایش استفاده میکنند به صورت افراطی است و اعتقاد به نفس از دست رفته با این
استفاده افراطی از لوازم آرایش جبران میشود.
وی در ادامه با اشاره به بحث تقلبی بودن لوازم آرایش در کشور خاطرنشان کرد: بحث اصلی تقلبی بودن لوازم
آرایشی است که تاریخ مصرف و گذشته بودن و… عوارضی هستند که ناشی از استفاده مداوم از این لوازم آرایشهاست
و شخصی که دائم از این لوازم آرایشها استفاده میکند عوارضی در پوست او به وجود میآید.
آرایش کردن
قاچاق را با عمل خود نگذاریم وارد ایران شود
زینب شاهمرادی روانشناس با اشاره به نحوه ورود این لوازم آرایش به کشور خاطرنشان کرد: در کشور ما قاچاق مواد
لوازم آرایشی خیلی زیاد دیده میشود و به راحتی وارد ایران شده و هیچ نظارتی انجام نمیدهند و مواد آرایشی
به کشور هجوم آورده و دختران و زنان ما نیز از این لوازم آرایشی استفاده بیش از حد میکنند.
در نهایت میتوان به یک جمعبندی کلی رسید که برای رهایی از این وضعیتی که در کشور ما حاکم است
و روز به روز هم در حال افزایش است یک فرهنگسازی و یک غنیسازی فکری و ارزشی انجام گیرد و
برای خانمهای جامعه کار خیلی گسترده و وسیع است و باید به خانمهای جوان جامعهمان بگوییم که زیبایی به معنی
استفاده از لوازم آرایش نیست و خانمها باید این زیبایی را در چیز دیگری جستجو کنند و متوجه این شوند
که خداوند و دادار آسمان خودش زیباست و زیبایی را دوست دارد.
بد نیست درباره آرایش کردن بیش از حد زنان بیشتر بخوانید
آرایش کردن بیش از حد زنان مشکلات خاصی را در پی دارد. اغلب نگاه افراد جامگروه ـ زهره سعیدی: متاسفانه در این دوره آرایش کردن نه تنها برای جوان جلوه کردن مسن تر ها، بلکه یک عادت بین جوانان هم شده است. استفاده از لوازم آرایش نه فقط بین بانوان، بلکه بین دختر بچه ها و پسرها هم به تقلید از مادرانشان دیده می شود. تمایل به آرایش کردن باعث می شود که بچه ها زودتر به بلوغ برسند و در نتیجه با مشکلات زیادی که بار روانی منفی برایشان دارد، مواجه شوند.
خیلی وقت ها دیده می شود که خود مادران، در ایامی مثل جشن تولدها ، مناسبت های مختلف و حتی مهمانی رفتن دخترانشان را آرایش می کنند یا از لوازم زیبایی دخترانه مثل گیره های سر یا کش و تل سر برای پسرانشان استفاده می کنند. اینکار علاوه بر اینکه ممکن است باعث بحران هویت بچه ها شود، حمله به حریم کودکی آنها است چرا که زیبایی طبیعی بچه ها را زیر سوال می برد و ناخودآگاه به بچه می آموزد که تو خودت زیبا نیستی بلکه باید برای زیباتر شدن تلاش کنی و زیبایی و خوشگلی مهمترین ارزش تو محسوب می شود.
اگر بچه ها خودشان به سمت لوازم آرایشی جذب می شوند، ناشی از جاذبه هایی است که وسایل برای کشف محیط اطراف آنها دارد. بچه ها دوست دارند همه چیز را لمس و با حواس پنجگانه تجربه و آزمون و خطا کنند اما این بدین معنی نیست که استفاده از لوازم آرایش برای بچه ها بدون اشکال است.
شما فرض کنید دختر چهار یا پنج ساله ای دارید که از شما می خواهد برایش لوازم آرایش بخرید یا رژلب را به او بدهید تا روی لبش بزند، شما هم درخواستش را رد میکنید، یا اینکه مدام سر کیف شما می رود و خود را آرایش می کند، بعد شما که اخم می کنید به شما می گویید که چرا اجازه ندادید و شما هم سخنرانی میکنید که چون خوب نیست و بد است و آرایش برای خانم ها است ، نه دختر کوچولوها ، تو کوچولو هستی و نباید صورتت را رنگ کنی ، اما آیا او متقاعد می شود؟ آیا دختر چهار ـ پنج ساله این حرف ها را می فهمد؟ پس راه درست چیست؟
در این زمینه با خانم دکتر نسیم نوری، روانشناس و مشاور خانواده پیرامون عوارض و علل آرایش کردن بچه ها و همینطور وظایفی که والدین در این زمینه بر عهده دارند، به گفت وگو نشستیم که در ادامه می خوانید:
*خانم دکتر به عنوان سوال نخست بفرمایید که چه علل و عواملی باعث می شود که بچه ها به سمت لوازم آرایشی برای زیباتر جلوه دادن خود بروند، آیا خود بچه ها در این زمینه به بلوغ فکری رسیده اند یا تحت تأثیر دیگران ممکن است چنین کارهایی را انجام دهند؟
نخستین دلیلی که می توان برای این امر برشمرد، ممکن است کنجکاوی ذاتی کودک برای کشف دنیای اطراف خود باشد. حال سوال این است که چنین چیزی طبیعی است؟ بله این امر کاملا طبیعی است و جزو مراحل رشد محسوب می شود و والدین نباید بترسند و برخوردهای خشونت آمیزی داشته باشند.
اما دلیل دوم ممکن است الگوگیری های کودکان از بزرگسالان یا همسالانی باشد که در برابر آنها بچه ها اقدام به آراستن خود می کنند. یعنی دختر بچه ، مادری دارد که برای هر میهمانی آرایش می کند، او هم می بیند و این الگوگیری در او ایجاد می شود.
دلیل سوم القای بیش از حد فرهنگ درون خانواده بر ضرورت زیبایی و تاکید بیشتر بر ارزش گذاری فردی به زیبایی نسبت به ارزش های اخلاقی است. در صورتی که فرهنگ درون خانواده توجه به ظاهر صرف باشد، چنین امری طبیعی است.
چهارم ایجاد شرایط و محیط تشویق کودک به استفاده از لوازم آرایش توسط اطرافیان برای زیباتر کردن کودک باید مدنظر قرار بگیرد. پنجم سهولت دسترسی کودک به لوازم آرایشی بزرگ ترها و در اختیار قرار دادن آنها توسط اطرافیان از علل مهم گرایش کودکان در آینده نزدیک به این لوازم است.
*خانم دکتر این مورد پنجم که فرمودید، در خیلی خانواده ها دیده می شود که والدین در این زمینه سهل گیری می کنند، چنین سهل گیری در خانواده ها چه دلائلی می تواند داشته باشد؟
ببینید، متاسفانه گاهی والدین برای ساکت کردن مقطعی و زودهنگام کودکان خود در سنین پایین تر لوازم آرایشی خود را به عنوان اسباب بازی در اختیار کودک قرار می دهند و بعدها مشاهده می شود احتمال استفاده خودسرانه و دست زدن به لوازم ارایشی مادر بدون حضور والدین افزایش می یابد. والدین باید بدانند که لوازم آرایش برای ساکت کردن و سرگرمی بچه ها اسباب بازی نیست! عواقب زیادی دارد.
علاقه کودک به بزرگتر نشان دادن خود و همانند سازی با مادر و همینطور واکنش های غلط والدین به کنجکاوی های ساده و ناهشیارانه کودک از لوازم آرایش نیز می تواند از علل گرایش به این امر باشد
همچنین علاقه کودک به بزرگتر نشان دادن خود و همانندسازی با مادر نیز می تواند از علل مهم دیگر در نظر گرفته شود. واکنش های غلط والدین به کنجکاوی های ساده و اولین استفاده های ناهشیارانه کودک از لوازم آرایش می تواند از علل مهم دیگر باشد. استفاده از واژه های «چه زیبا شدی» و خندیدن به کودک و تعریف این مطلب برای دیگران در برابر کودک می تواند جنبه تشویقی برای افزایش احتمال استفاده های بعدی کودک از این لوازم آرایشی باشد. البته واکنش های خشونت آمیز و غیرمنطقی و تنبیه کودک در این زمینه نیز نه تنها موثر نیست بلکه خطرات جدی به همراه خواهد داشت.
* عوارض آرایش زودرس کودکان در زندگی فعلی و آینده زندگی آنان چیست؟ برخی خانواده ها این روزها اعتقادی ندارند که آرایش کردن مضراتی برای خود و بچه هایشان دارند به همین دلیل هم هست که نوجوانان زیادی را می بینیم که از سنین پایین به رنگ کردن مو یا آرایش صورت و ناخن به طور مداوم و طبیعی می پردازند.
اولین مشکلی که در این زمینه وجود دارد افزایش احتمال ابتلا به بیماری های پوستی و بروز واکنش های حساسیتی است که به علت ظرافت و لطافت پوست کودکان در پی استفاده مکرر از لوازم آرایش بالا می رود.
افزایش احتمال «بحران هویت» و «سردرگمی» نقش در بزرگسالی از عوارض مهم و جدی است.
*در این زمینه بیشتر برایمان توضیح می دهید؟
ببینید، کاهش اعتماد به نفس و باور به نیاز همیشگی به تغییر خود برای پذیرفته شدن در دنیای بیرونی و ارتباطات اجتماعی در پی استفاده کودکان از لوازم آرایش در سنین پایین دیده شده است. با آرایش، عزت نفس کودک و نوجوان تهدید می شود چون ناخودآگاه تشویق اطرافیان در او این امر را القا می کند که بدون استفاده از این لوازم آرایش زیبا و پذیرفتنی نخواهد بود. همچنین افزایش احتمال بلوغ زودرس نیز می تواند تهدید جدی بعدی باشد که باید در نظر داشت.
* خانم دکتر پسر بچه های زیادی را هم می بینیم این روزها به سمت مدلینگ و مدل های مختلف مو و آرایش صورت روی می آورند، آیا پسربچه ها هم گرایش به لوازم آرایشی پیدا می کنند و در این زمینه زمینه والدین چه وظیفه ای دارند؟
بله، این امر گاهی در پسربچه ها هم دیده می شود. پسربچه ها نیز گاهی رفتارهایی مغایر با جنسیتشان ممکن است داشته باشند. رفتارهایی از قبیل تمایل به آرایش کردن، یا رغبت به بودن در جمع زنان و عدم تمایل به همراهی با پدر از مواردی است که در برخی پسربچه ها به چشم می خورد.
تمایل به آرایش کردن، رغبت پسر بچه ها برای بودن در جمع زنانه و عدم تمایل به همراهی با پدر از جمله مواردی است که ممکن است در پسران هم دیده شود
باید والدین به این رفتارها در کودک خود توجه کنند و پیگیری جدی برای اصلاح آن داشته باشند. این رفتارها امکان دارد تبعات و پیامدهای ناخوشایندی را در زندگی شخصی و اجتماعی آینده پسران به همراه داشته باشد. در این وضعیت باید برای اصلاح این رفتارها با صحبت کردن ، توضیح دادن تفاوت های رفتاری زنان و مردان، این مشکل را در ذهن کودک حل کرد. در صورتی که این توانایی و مهارت در والدین کم شود، باز هم این مشکلات در کودک ادامه پیدا کرد، خانواده ها باید از روانشناسان در این حوزه کمک بگیرند.
* راهکارهای جلوگیری از روی آوردن کودکان به انجام آرایش چیست ؟
برای کاهش تمایل به آرایش در کودکان و نوجوانان بهتر است بزرگترها در حضور کودک انجام به خودآرایی را به حداقل برسانند و کودک را کمتر همراه با خود به مراکز آرایشی ببرند. لوازم آرایشی در منزل نباید در در دسترس آزادانه کودکان قرار گیرد و باید احترام به حریم شخصی والدین و بزرگترها به کودک آموزش داده شود.
*به طور عملی مادرها چه کارهایی می توانند در این زمینه انجام دهند؟
برای بچه ها با زبان کودکانه توضیح داده شود که این کار مخصوص بزرگترها است و در هر حیطه سنی انجام کارهای مخصوص به آن سن باید انجام شود. در نظر داشتن فاصله سنی با والدین در ذهن کودک و روشن کردن این مطلب با زبانی ساده و کودکانه برای کودکان مهارتی است که والدین باید آن را بیاموزند
*پس منع آرایش نباید مستقیم باشد؟
خیر، منع آرایش نباید به صورتی انجام شود که کودک لجباز و حریص شود و در پی مخفی کاری برای انجام آن شود. قانع سازی باید با ظرافت کامل و با مهارت انجام شود و کودک از عوارض انجام کار خود آگاه شود، برای مثال به کودک گفته شود که آرایش کردن امکان دارد به سلامتی اش آسیب برساند، با لطافت و مهربانی کامل باید به او گفته شود که بدون آرایش زیباتر هستی و این آرایش، مانع دیدن چهره زیبای اصلی تو می شود.
به طور مداوم می بایست به فرزندتان بگویید که خودش زیبا و دوست داشتنی است و باید خودش را همانگونه که هست، دوست بدارد. در این صورت رغبت او به آرایش کردن کمتر می شود
نکته دیگر هم این است که به صورت مکرر در زمان های مختلف به او اعتماد به نفس دهید و تلقین کنید که او زیبا و دوست داشتنی است و باید خودش را همانگونه که هست، دوست بدارد. اگر کودک همچنان اصرار داشت، والدین برای او چارچوبی تعیین کنند و باید به او بفهمانند که این کار مخصوص بزرگترهاست و او هم روزی بزرگتر خواهد شد و استفاده مناسب از این لوازم را خواهد داشت.
*بچه ها خیلی وقت ها با همان شیرین زبانی به بزرگترها می گویند که مثلا چرا فلان فرد یا فلان بچه یا بزرگسال پس آرایش کرده و من نمی توانم این کار را انجام دهم. در این طور مواقع چه باید پاسخ داد؟
به بچه باید گفته شود که اگر در اطراف او کسانی را می بیند که آرایش می کنند، این افراد بزرگسال چون نشاط پوست شان با افزایش سن از بین می رود، سعی می کنند مقداری آرایش کنند که چهره شان بی روح نباشد و نشاط جوانی را پیدا کند، اما آرایش کردن برای بچه ها و نوجوان ها خوب نیست.
در صورت مشاهده آرایش زیاد در پسران یا رفتارهای پسرانه در دختران و آرایش کردن زیاد دختران که بیش از 6 ماه به طول انجامید حتماً به یک روانشناس شهر کرج مراجعه کنید و ریز رفتارهای کودک خود را توضیح دهید. دکتر روانشناس کودک و یا بازی درمانگر برای بچه ها در این زمینه می تواند به شما راهکارهای مناسبی دهد.
انتهای پیام/
عه به خانمهایی که زیاد آرایش میکنند نامطلوب است و این امر به طور ناخودآگاه تأثیر مخربی بر آنها میگذارد. ممکن است با خود بگویید نظر دیگران برایتان اهمیت ندارد و قضاوتهای آنها برایتان مهم نیست؛ حقیقت این است که شما نمیتوانید حرفهای دیگران را نادیده بگیرید و از آسیب آنها مصون بمانید. دختری که همیشه آرایش دارد، در صورتی که یک بار آرایش نداشتهباشد احساس میکند چیزی را گم کرده و برای قرار گرفتن در جمعها احساس ناراحتی میکند.
لذتجویی، تنوعطلبی و برتریجویی، رفع خستگی، احساس آرامش و جوانی داشتن، دریافت انرژی مثبت و همچنین نگرانی از عقب ماندن از قافله آرایش کرده ها از جمله دلایل روانی آرایش کردن دختران و زنان جوان است.