مراحل ترخیص کالا از گمرک بازرگان [گام به گام]
مدت زمان ماندگاری کالا در گمرک
معمولا صاحبان کالاهای وارداتی ترجیح می دهند تا کالای خود را در کوتاه ترین زمان ممکن از گمرک ترخیص کنند اما گاهی اوقات بنا به دلایلی، شخص وارد کننده ترجیح می دهد تا فرآیند از گمرک مدتی به تعویق بیفتد. ماندگاری کالا در گمرک، مدت زمان مشخصی دارد و مشمول قوانین خاصی نیز می شود که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.مدت مجاز برای توقف کالا در گمرک از زمان تکمیل اظهارنامه یا مانيفست حساب می شود. حداکثر زمان مجاز برای ماندگاری کالا در گمرک در زمان نوشتن این محتوا 2 ماه است. در صورتی که در مدت این 2 ماه، صاحب کالا و یا نماینده وی، اقدام به از گمرک نکند، کالای مذکور جزء کالاهای متروکه به حساب آمده و چنانچه ترخیص کار شما ماهر و با تجربه نباشد، فرآیند ترخیص تقریبا غیر ممکن می شود.
یکی از موارد مهم در آزاد سازی که برای تاجران بسیار اهمیت دارد، ارزش گذاری کالایی است که در گمرک وجود دارد.در تمام دفاتر گمرکی کالای موجود به صورت متفاوتی ارزشگذاری می شود و این تسلط ترخیص کار و سابقه تاجران است که می تواند ارزش کالا را به صورت واقعی اعلام نماید.کالای شما در روند از گمرک لازم است یکی از سه مسیر سبز، زرد و قرمز را برای ارزیابی طی کند. قرار گرفتن در مسیر زرد و قرمز به این معنی است که کالای شما نیاز به کنترل دارد که توسط کارشناسان و بازرسان این امر صورت می گیرد تا با اسنادی که شما ارائه کردهاید مقایسه و مطابقت داده شود.
ورود به ساختمان اداری گمرک بازرگان تنها برای افراد مجاز و با اهداف خاص ممکن است. پس از طی کردن این ارزیابی کالای شما در بخش دایره ارزش، ارزش اظهاری، سوابق گمرکی و … بررسی می شود.در صورتی که کالای شما نیازمند مجوز ها و مدارک لازم جهت آزاد سازی کالا و گواهی نامه های تعیین شده توسط کارشناسان باشد، در این مرحله باید تکمیل شود.گواهی هایی از قبیل استاندارد، بهداشت، مخابرات ، قرنطینه، انرژی اتمی، تجهیزات پزشکی، جهاد، ، وزارت راه، مالیات و … از جمله آن ها هستند.
بررسی تعرفه و تطبیق کالا توسط کارشناس
در این مرحله کارشناسان سرویس کالا را بررسی آن را با اسناد کالا مطابقت می دهند. همچنین کارشناسان نظارت دوباره ای به مجوزهای مرحله قبل انداخته و ان را بررسی و مطابقت می دهند و در صورتی که مشکلی وجود نداشته باشد آن را امضاء و تایید می کنند.صندوق و صدور سند ترخیص:صاحب کالا باید پس از تایید نهایی، هزینه ای که از جانب گمرک تعیین شده است را به صورت نقدی پرداخت کرده و پس از دریافت فیش پروانه سبز گمرک باری وی صادر می شود. و صاحب کالا می تواند اقدامات لازم برای خروج کالا از گمرک را شروع کند.
انبارداری و اجازه بارگیری:
پس از صدور سند از گمرک، زمانی که با شرکت حمل و نقل تسویه انجام می شود، بعد از دریافت قبض انبار و مدارک مورد نیاز آن ، مجوز بارگیری از گمرک صادر می شود و باید هزینه انبارداری پرداخت شود. این هزینه در گمرکات مختلف ، متفاوت استو موارد زیر را شامل می شود: هزینه تخلیه و بارگیری، بیمه کالا، مدت زمان رسوب کالا در انبار و غیره.خروج کالا از گمرک:پس از طی نمودن تمامی مراحل فوق صاحب کالا می تواند بیجک انبار را از انبار دار گمرک دریافت کند. در واقع انباردار پس از کنترل پروانه سبز گمرکی مهر درب خروج، بیجک انبار را صادر می کند و صاحب کالا می تواند برای بارگیری کالا ، وسیله نقلیه مورد نظر خود را را وارد گمرک کند .در این مرحله نیز ، محموله دوباره بررسی شده و سپس اجازه خروج کالا داده خواهد شد.
اعلامیه ورود کالا چیست؟
اولین مرحله در فرآیند از گمرک، مراجعه صاحب کالا و یا نماینده وی به شرکت های حمل و نقل و دریافت برگ می باشد. شرکت های حمل و نقل موظف هستند که حداکثر پس از 5 روز از مراجعه شما به شرکت و تحویل کالا به انبار گمرک، امور انجام گرفته که شامل تاریخ ورود کالا و زمان مجاز نگهداری کالاهای شما در انبار گمرک است را طی نامه ای به شما اعلام کنند. این نامه، اعلامیه ورود کالا نام دارد.البته بعضی از شرکت های حمل و نقل معتبر، علاوه بر ارائه نامه اعلامیه ورود کالا، نامه های دیگری از قبیل، نامه ورود کالا به مرز، نامه تخلیه کالا در گمرک، نامه بارگیری و… را نیز صادر و به شخص بازرگان ارائه می دهند. این نوع نامه ها الزام حقوقی نداشته و فقط جهت اطلاع رسانی می باشند. شرکت های حمل و نقل جهت رفاه بیشترِ مشتری و افزایش اعتبار خود اقدام به صدور چنین نامه هایی می کنند.
همانگونه که بیان کردیم، شرکت های حمل و نقل حداکثر تا پنج روز فرصت تحویل اعلامیه ورود کالا به مشتری را دارند. اگر صدور این اعلامیه بیش از پنج روز زمان ببرد و پس از این مدت خسارتی به تحویل دهنده و تحویل گیرنده کالا وارد شود، شرکت حمل و نقل ملزم به جبران خسارت خواهد بود.زمان پس از صدور اعلامیه ورود کالا:صدور اعلامیه ورود کالا به منزله آمادگی شرکت حمل و نقل برای ی شما از گمرک نیست. اعلامیه ورود کالا قبل از تخلیه اولیه آن صادر می شود. مدت زمانیکه صرف تخلیه کالا، ورود به انبار و صدور قبض انبار می شود پس از صدور اعلامیه ورود کالا، چند روز طول می کشد تا برگ ترخیص کالا از بازرگان صادر گردد.
تمدید زمان ماندگاری محصولات وارداتی در گمرک تا شروع فرآیند :
اگر صاحب کالا به هر دلیل بخواهد بیش از دو ماه، کالای خود را در گمرک نگه دارد، باید تقاضای کتبی خود را با ذکر دلیل به گمرک ارائه دهد. در صورتی که گمرک تشخیص دهد که دلیل صاحب کالا موجه است، زمان ماندگاری کالا در گمرک می تواند مجددا تمدید گردد.پس از گذشت دو ماه اول و یا در صورت تمدید این مدت زمان، برگه ترخیص اجبارا برای کالا صادر می شود. در صورتی که اقدامات لازم برای از گمرک پس از این مدت انجام نشود، کالا متروکه به حساب خواهد آمد و امکان صدور اظهارنامه مجدد برای آن وجود نخواهد داشت. در فرودگاه های کشور مدت زمان مجاز برای ، 2 ماه است و پس از این مدت، کالا متروکه می شود.
یکی از مراحل مهم برای هر شرکتی که در زمینه صادرات و واردات کالا فعالیت می کند، از گمرک است. بساری از مردم به دلیل نداشتن شناخت کافی از پروسه آزاد سازی کالا از انجام آن واهمه دارند. اما در واقعیت تا این حد ترسناک نیست. به همین دلیل برای اینکه بدانید از گمرک چیست و مراحل آن چگونه انجام می شود در این مطلب با ما همراه باشید.به طور کلی می توان گفت به معنای انجام کلیه اقداماتی است که شما برای آزاد کردن کالاهای وارداتی و صادراتی خود از گمرک انجام می دهید. اقدامات حمل و آزاد سازی کالا به طور معمول توسط صاحبان کالا و یا نماینده قانونی آن ها انجام می شود.
یک فرآیند و مجوز رسمی کاملا الزامی و ضروری در امور صادرات و واردات کالا به صورت بین المللی است که مستلزم ارائه مدارک لازم جهت از گمرک، پرداخت عوارض و مالیات بر ارزش افزوده و سایر هزینه هایی تحت عنوان هزینه انبارداری، حمل و نقل و … است.در طی پروسه و مراحل ثبت سفارش و آزاد سازی کالا باید اسناد و مدارک لازم جهت از گمرک به صورت فیزیکی یا الکترونیکی تهیه ، آمادهسـازی و ثبت شده و هزینههای آن که شامل مالـیات ، حقوق گـمرکی، سود بازرگانی و و دیگر تسهیلات ارائه شده به واردکنندگان و صادرکنندگان است ارائه یا اظهارشود.
از آنجایی که انجام این اقدامات یک کار تخصصی و پیچیده و نیازمند آشنایی کامل با پروسه آن است، معمولا فرآیند ترخیص شدن کالا از گمرکرا به فردی به نام ترخیص کار می سپارند.با تسلط به فوت و فن های قانونی گمرکی، می تواند پروسه انجام آن کار را با صرف کمترین وقت انجام و کالای شما را ترخیص کند. اگر دانش و تجربه کافی در این زمینه نداشته باشید و خودتان قصد دارید را پیگیری کنید این کار در نهایت منجر به اتلاف غير ضروري وقت و پول شما می شود. برای هرچه بهتر شدن انجام کارها میتوانید از یک شرکت و صادرات کمک بگیرید.برای اینکه کالای خود را از گمرک ترخیص کنید لازم است با توجه به نوع کالایی که در گمرک دارید مجوزهای لازم را از سازمان های مربوطه اخذ کنید ..