کمک گرفتن از بازوی رباتیک با تراشه مغزی «نورالینک»
در حالی که کاربرانی که ایمپلنت مغزی «نورالینک»(Neuralink) در مغزشان کاشته میشود، میتوانند به عنوان مثال یک بازوی رباتیک را کنترل کنند، گفته میشود که این تراشه نیاز به سیم یا هرگونه حرکت فیزیکی را از بین میبرد و به افراد مبتلا به فلج اندام این امکان را میدهد تا با استفاده از ذهن خود از ابزارها استفاده کنند.
به گزارش اخبار استانی، شرکت نورالینک متعلق به ایلان ماسک، ثروتمندترین مرد جهان، تصاویری را از یک بیمار منتشر کرده است که با موفقیت از تراشه مغزی خود برای کنترل یک بازوی رباتیک استفاده میکند.
ویدئویی که توسط این شرکت منتشر شده است، بازوی رباتیکی را نشان میدهد که بر روی یک تخته سفید قرار دارد و بیمار با ذهن خود، ربات را به نوشتن واژه Convoy با ماژیک وامیدارد.
این نمایش، پیشرفت در تراشه N1 این شرکت را نشان میدهد که برای بازگرداندن تحرک و ارتباطات برای افراد دارای معلولیت طراحی شده است.
در حالی که جزئیات درباره قابلیتهای این تراشه به صورت محدود فاش شدهاند، این کلیپ به پیشرفتهای بالقوه در فناوری رابط مغز و رایانه(BCI) اشاره میکند.
نورالینک در ماه نوامبر ۲۰۲۴ تاییدیهای را برای یک مطالعه امکانسنجی جدید(CONVOY) روی ایمپلنت مغزی و بازوی رباتیک خود اعلام کرد که تحقیقات رابط مغز و رایانه را پیش میبرد.
کمک از رباتها با نیروی مغز
این کلیپ ۳۰ ثانیهای جدید، اطلاعات کمی از جمله هویت اپراتور را نشان میدهد. پست شرکت نورالینک در شبکه اجتماعی ایکس، این ویدئو را به همراه ایموجیهای قلب، بازوی رباتیک و یک قلم به اشتراک گذاشته است که به پیشرفتهای رباتیک کنترل شده توسط مغز اشاره میکند.
این نمایش، بخشی از تمرین امکانسنجی CONVOY است که در ماه نوامبر اعلام شد و شرکتکنندگان در مطالعه «رابط مغز و رایانه کاشتهشده دقیق رباتیک»(PRIME) را شامل میشود.
برخی از ناظران به اهمیت این نمایش نورالینک اشاره کردند و گفتند که این بیمار تنها با استفاده از ذهن خود بازوی رباتیک را بدون جویاستیک یا حسگر عضلانی کنترل میکند. ایلان ماسک نیز این تفسیر را تایید کرد.
بدین ترتیب، یک ایمپلنت کوچک مغز و رایانه(BCI) به عنوان بخشی از پروژه PRIME نورالینک در ناحیهای از مغز که مسئول برنامهریزی حرکتی است، قرار میگیرد.
افرادی که به بیماری فلج اندام مبتلا هستند، با استفاده از این ایمپلنت میتوانند از ذهن خود برای کار با تجهیزات خارجی مانند لپتاپ و گوشیهای هوشمند استفاده کنند. ضمن اینکه این ایمپلنت نیاز به سیم و هرگونه حرکت فیزیکی را از بین میبرد.
افراد دارای معلولیت، مانند افرادی که به بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک(ALS) یا آسیبهای نخاعی گردنی مبتلا هستند که توانایی استفاده از هر دو دست در آنها محدود شده یا از بین رفته است، برای ثبت نام در استارتآپ نورالینک دعوت شدهاند.
یک سال پیش در ژانویه ۲۰۲۴ بود که نولاند آرباگ ۳۰ ساله که در سال ۲۰۱۶ دچار سانحه شده و از شانه به پایین فلج شده بود، اولین فردی بود که کاشت مغزی نورالینک را دریافت کرد. نورالینک با وجود برخی مشکلات در این مسیر، توانست الگوریتم ایمپلنت را تغییر دهد تا حساسیت آن را بهبود بخشد.
پس از این، ماسک در پادکستی در ماه اوت ۲۰۲۴ گفت که این ایمپلنت در بیمار دوم به درستی کار میکند.
اکنون پس از یک سال، نورالینک قصد دارد این دستگاه را در هشت بیمار دیگر بکارد و آزمایشهای بالینی خود را تا حد زیادی گسترش دهد. اولین قدم مهم در تأیید کارایی و ایمنی فناوری در مقیاس وسیعتر، گسترش این آزمایشات است.
گسترش آزمایشهای نورالینک
شرکت نورالینک در حال گسترش تحقیقات خود فراتر از ایالات متحده است. پس از تایید یک مطالعه امکانسنجی در مورد استفاده از ایمپلنت N1 برای کنترل بازوی رباتیک کمکی، این شرکت اولین آزمایش بینالمللی خود را اعلام کرد.
نورالینک در ماه نوامبر ۲۰۲۴ همچنین تأییدیه کشور کانادا(Health Canada) را برای مطالعه موسوم به CAN-PRIME دریافت کرد که اکنون برای شهروندان کانادایی باز است.
گزارشها نشان میدهند که جراحان مغز و اعصاب کانادایی به دنبال تأییدیه نظارتی برای استخدام ۶ بیمار مبتلا به فلج اندام برای کاشت داوطلبانه این دستگاه هستند که طی آن، یک ربات تخصصی ۱.۸ تنی، ۶۴ الکترود را هر کدام با ۱۶ تماس در نواحی حرکتی مغز بیماران خواهد کاشت. این الکترودها فعالیت عصبی را منتقل میکنند و به کاربران اجازه میدهند دستگاههای متصل را تنها از طریق فکر خود کنترل کنند.
در همین حال، جزئیات بیشتری در مورد مطالعه Convoy با هدف اصلاح بیشتر رباتیک کنترل شده توسط BCI در انتظار است.
شرکت نورالینک اعلام کرده است که بهروزرسانیهای بیشتر در زمان مناسب با پیشرفت تحقیقات به اشتراک گذاشته خواهد شد.
انتهای پیام