گذری به تاریخ قزاقزستان
قزاقستان کشوری پهناور در قلب آسیای میانه با تاریخی غنی و فرهنگی متنوع همواره پلی بین شرق و غرب بوده است. این سرزمین که روزگاری محل تاخت و تاز اقوام گوناگون و گذرگاه جاده ابریشم بوده امروزه با استقلال و توسعه چهره ای نو به خود گرفته است. اما برای درک قزاقستان امروز سفری به گذشته این سرزمین ضروری است. از سکاها و هخامنشیان باستان تا امپراتوری مغول و دوران استیلای شوروی هر دوره تاریخی نقشی مهم در شکل گیری هویت کنونی قزاقستان ایفا کرده است. این مقاله قصد دارد تا شما را با تاریخ پر فراز و نشیب این کشور آشنا کند. با ما همراه باشید تا در این سفر تاریخی از تمدن های باستانی تا استقلال قزاقستان گام به گام پیش برویم و دریابیم که چگونه این سرزمین با حفظ سنت ها و ارزش های خود به سوی آینده ای روشن گام برمی دارد.

گذری به تاریخ قزاقزستان
مختصری از قزاقستان
قزاقستان بزرگترین کشور محصور در خشکی جهان در قلب آسیای میانه واقع شده است. این کشور پهناور با مساحتی حدود ۲.۷ میلیون کیلومتر مربع از نظر وسعت نهمین کشور بزرگ دنیا به شمار می رود. قزاقستان با کشورهای روسیه چین قرقیزستان ازبکستان و ترکمنستان هم مرز است و از نظر جغرافیایی تنوع چشمگیری دارد. از دشت های وسیع و استپ های بی پایان گرفته تا کوه های سر به فلک کشیده و دریاچه های زیبا قزاقستان طبیعتی بکر و دست نخورده را در خود جای داده است. این تنوع جغرافیایی در کنار تاریخ غنی و فرهنگ متنوع قزاقستان را به مقصدی جذاب برای گردشگران تبدیل کرده است.
موقعیت جغرافیایی قزاقزستان
قزاقستان در موقعیت مرکزی آسیا واقع شده و به عنوان پلی ارتباطی بین اروپا و آسیا عمل می کند. این کشور از نظر مختصات جغرافیایی بین مدارهای ۴۰ و ۵۶ درجه شمالی و نصف النهارهای ۴۶ و ۸۸ درجه شرقی قرار گرفته است. قزاقستان با داشتن مرزهای طولانی با کشورهای همسایه از نظر ژئوپلیتیکی نیز موقعیت مهمی دارد. این کشور به دلیل وسعت زیاد دارای آب و هوای متنوعی است. بخش های شمالی قزاقستان دارای آب و هوای قاره ای با زمستان های سرد و تابستان های گرم است در حالی که بخش های جنوبی آب و هوای معتدل تری دارند. این تنوع آب و هوایی امکان کشاورزی و دامپروری را در مناطق مختلف قزاقستان فراهم کرده است.
تاریخ قزاقستان
تاریخ قزاقستان به هزاران سال پیش باز می گردد. این سرزمین در طول تاریخ محل سکونت اقوام و تمدن های مختلفی بوده است. از سکاها و ماساژت ها در دوران باستان گرفته تا هون ها ترک ها مغول ها و قزاق ها در دوره های بعدی هر یک از این اقوام نقشی در شکل گیری تاریخ و فرهنگ قزاقستان ایفا کرده اند. در قرن سیزدهم میلادی قزاقستان به تصرف امپراتوری مغول درآمد و تا قرن ها تحت سلطه آن ها باقی ماند. پس از فروپاشی امپراتوری مغول خانات قزاق شکل گرفت که تا قرن نوزدهم به حیات خود ادامه داد. در این دوره قزاق ها به تدریج به اسلام گرویدند و فرهنگ اسلامی در این سرزمین گسترش یافت.
مردم و فرهنگ قزاقزستان
قزاقستان کشوری چند قومیتی است و اقوام مختلفی در این سرزمین زندگی می کنند. قزاق ها روس ها ازبک ها اوکراینی ها آلمانی ها تاتارها و اویغورها از جمله اقوام ساکن در قزاقستان هستند. قزاق ها اکثریت جمعیت این کشور را تشکیل می دهند و زبان قزاقی زبان رسمی کشور است. زبان روسی نیز به طور گسترده در قزاقستان استفاده می شود و در بسیاری از زمینه ها از جمله آموزش و تجارت اهمیت زیادی دارد. فرهنگ قزاقستان ترکیبی از فرهنگ های مختلف است و سنت های کوچ نشینی فرهنگ اسلامی و تاثیرات فرهنگ روسی در آن قابل مشاهده است.
آشنایی با آداب و رسوم مردم قزاقستان
مردم قزاقستان به مهمان نوازی و احترام به بزرگترها مشهور هستند. در فرهنگ قزاقی احترام به مهمان و پذیرایی شایسته از او از ارزش های مهم به شمار می رود. هنگام ورود به خانه یک قزاق معمولاً با چای و شیرینی از مهمان پذیرایی می کنند. همچنین در فرهنگ قزاقی احترام به بزرگترها و رعایت آداب و رسوم خانوادگی اهمیت زیادی دارد. در مراسم عروسی و جشن های خانوادگی سنت های قدیمی و آداب و رسوم محلی به طور کامل رعایت می شوند. یکی از آداب جالب در قزاقستان رسم «بشیک تویو» است که به مناسبت تولد نوزاد برگزار می شود و در آن نوزاد را در گهواره ای سنتی قرار می دهند و برایش آرزوی سلامتی و خوشبختی می کنند.
زبان و خط و الفبا در قزاقزستان
زبان قزاقی زبانی ترکی تبار است و ریشه در زبان های باستانی آسیای میانه دارد. این زبان دارای دستور زبان پیچیده ای است و واژگان آن تحت تاثیر زبان های فارسی عربی و روسی قرار گرفته است. در طول تاریخ الفبای زبان قزاقی چندین بار تغییر کرده است. ابتدا از الفبای عربی استفاده می شد سپس در دوران شوروی الفبای لاتین جایگزین آن شد و پس از آن الفبای سیریلیک به عنوان الفبای رسمی زبان قزاقی انتخاب شد. در سال های اخیر دولت قزاقستان تصمیم گرفته است تا به تدریج الفبای لاتین را جایگزین الفبای سیریلیک کند. این اقدام با هدف تسهیل ارتباط با جهان و تقویت هویت ملی قزاق ها انجام می شود.
جایگاه اسلام و دینداری در قزاقزستان
اسلام دین غالب در قزاقستان است و اکثریت قزاق ها مسلمان هستند. اسلام در قرن هشتم میلادی وارد قزاقستان شد و به تدریج در این سرزمین گسترش یافت. قزاق ها عمدتاً پیرو مذهب حنفی هستند و به سنت های صوفیانه نیز علاقه دارند. در دوران شوروی دین در قزاقستان سرکوب شد و بسیاری از مساجد و مدارس مذهبی تعطیل شدند. اما پس از استقلال قزاقستان دینداری دوباره احیا شد و مساجد و مدارس مذهبی بازگشایی شدند. امروزه دولت قزاقستان از دین اسلام حمایت می کند و تلاش می کند تا با ترویج ارزش های اسلامی از افراط گرایی مذهبی جلوگیری کند.
شهرهای با پیشینه ایرانی در قزاقزستان
تاریخ قزاقستان با تاریخ ایران پیوند عمیقی دارد و بسیاری از شهرهای این کشور دارای پیشینه ایرانی هستند. شهر «ترکستان» یکی از این شهرها است که در گذشته به «شاوغر» معروف بوده و مرکز فرهنگی و مذهبی منطقه به شمار می رفته است. این شهر در دوره سامانیان و خوارزمشاهیان از شهرهای مهم ایران محسوب می شد و بسیاری از دانشمندان و شاعران ایرانی در آن سکونت داشتند. شهر «طراز» نیز از دیگر شهرهای با پیشینه ایرانی در قزاقستان است که در گذشته به «تلاس» معروف بوده و در مسیر جاده ابریشم قرار داشته است. این شهر در دوره ساسانیان و اوایل دوره اسلامی از شهرهای مهم منطقه به شمار می رفت و نقش مهمی در تجارت و فرهنگ ایفا می کرد.
نوروز در قزاقزستان
نوروز جشن باستانی ایرانی در قزاقستان نیز گرامی داشته می شود و مردم این کشور آن را به عنوان نمادی از بهار نو شدن و امید به آینده جشن می گیرند. نوروز در قزاقستان تعطیل رسمی است و در این روز مردم با پوشیدن لباس های رنگارنگ و برگزاری مراسم سنتی به استقبال سال نو می روند. یکی از مراسم مهم نوروز در قزاقستان پختن غذای سنتی «نوروز کوژه» است که از هفت ماده غذایی مختلف تهیه می شود و نمادی از برکت و فراوانی است. همچنین در این روز مسابقات و بازی های سنتی مانند اسب سواری کشتی و تیراندازی برگزار می شود و مردم با شادی و نشاط نوروز را جشن می گیرند.
غذاهای محلی قزاقزستان
غذاهای قزاقی عمدتاً بر پایه گوشت لبنیات و آرد تهیه می شوند و طعم و مزه خاصی دارند. «بشبرماق» یکی از غذاهای ملی قزاقستان است که از گوشت پخته شده با رشته و پیاز تهیه می شود و با دست خورده می شود. «پلُو» یا همان پلو از دیگر غذاهای محبوب در قزاقستان است که با گوشت هویج پیاز و برنج تهیه می شود و معمولاً در مراسم و جشن ها سرو می شود. «مانتی» نوعی دامپلینگ بخارپز است که با گوشت چرخ کرده پیاز و ادویه جات پر می شود و به عنوان یک غذای لذیذ و مقوی شناخته می شود. «کازی» نوعی سوسیس اسب است که به عنوان یک غذای سنتی و خوشمزه در قزاقستان مصرف می شود و معمولاً در جشن ها و مهمانی ها سرو می شود.
راهنمای سفر به قزاقستان
قزاقستان به دلیل داشتن جاذبه های گردشگری متنوع هر ساله گردشگران زیادی را به خود جذب می کند. برای سفر به قزاقستان لازم است اطلاعات کافی در مورد شرایط سفر ویزا بلیط هواپیما بهترین فصل سفر و مسیرهای سفر داشته باشید. در ادامه به بررسی این موارد می پردازیم.
شرایط سفر به قزاقستان برای ایرانی ها
خوشبختانه از سال ۱۴۰۱ شهروندان ایرانی برای سفر به قزاقستان نیازی به دریافت ویزا ندارند. ایرانی ها می توانند بدون ویزا به مدت ۱۴ روز در قزاقستان اقامت داشته باشند. البته این امکان وجود دارد که در طول مدت ۱۸۰ روز حداکثر ۴۲ روز بدون نیاز به اخذ ویزا به این کشور سفر کرد. برای سفر بدون ویزا به قزاقستان کافی است پاسپورت معتبر با حداقل ۶ ماه اعتبار و بلیط رفت و برگشت داشته باشید.
ویزا و بلیط هواپیما
با توجه به لغو روادید برای ایرانیان دیگر نیازی به دریافت ویزا برای سفرهای کوتاه مدت توریستی و تجاری نیست. برای تهیه بلیط هواپیما می توانید از طریق آژانس های مسافرتی یا سایت های فروش آنلاین بلیط اقدام کنید. قیمت بلیط هواپیما به قزاقستان بسته به فصل سفر ایرلاین و کلاس پروازی متفاوت است. برای صرفه جویی در هزینه ها بهتر است بلیط خود را از قبل رزرو کنید و از تخفیف های ایرلاین ها استفاده کنید.
بهترین فصل سفر به قزاقزستان
بهترین فصل سفر به قزاقستان به سلیقه و علاقه شما بستگی دارد. اگر به فعالیت های زمستانی مانند اسکی و اسنوبرد علاقه دارید فصل زمستان (دسامبر تا فوریه) برای شما مناسب است. اما اگر می خواهید از طبیعت بکر و زیبای قزاقستان لذت ببرید فصل بهار (مارس تا می) و پاییز (سپتامبر تا نوامبر) بهترین زمان برای سفر به این کشور هستند. در این فصول هوا معتدل و مطبوع است و می توانید به راحتی از جاذبه های گردشگری قزاقستان بازدید کنید. فصل تابستان (ژوئن تا آگوست) نیز برای سفر به قزاقستان مناسب است اما هوا در این فصل گرم و خشک است.
مسیرهای سفر به قزاقزستان از ایران (سفر هوایی- سفر زمینی)
سریع ترین و راحت ترین راه برای سفر به قزاقستان از ایران سفر هوایی است. پروازهای مستقیم از تهران به آلماتی و نورسلطان (آستانه سابق) وجود دارد و مدت زمان پرواز حدود ۳ تا ۴ ساعت است. سفر زمینی به قزاقستان نیز امکان پذیر است اما به دلیل مسافت طولانی و نیاز به عبور از چندین کشور زمان بر و دشوار است. برای سفر زمینی به قزاقستان باید از طریق مرز سرخس وارد ترکمنستان شوید و پس از عبور از ازبکستان و قرقیزستان به قزاقستان برسید.
جاذبه های دیدنی قزاقستان
قزاقستان دارای جاذبه های گردشگری متنوعی است که هر ساله گردشگران زیادی را به خود جذب می کند. از شهرهای مدرن و پیشرفته مانند آلماتی و نورسلطان گرفته تا طبیعت بکر و دست نخورده مانند پارک ملی آلتین امل و دریاچه کایندی قزاقستان مقصدی جذاب برای هر سلیقه ای است. در ادامه به معرفی برخی از مهم ترین جاذبه های دیدنی قزاقستان می پردازیم.
اقامت و حمل و نقل در قزاقستان
برای اقامت در قزاقستان گزینه های مختلفی وجود دارد. هتل ها آپارتمان ها هاستل ها و اقامتگاه های بوم گردی از جمله گزینه های اقامتی در قزاقستان هستند. برای حمل و نقل در داخل شهرها می توانید از تاکسی اتوبوس مترو و تراموا استفاده کنید. برای سفر بین شهرها می توانید از قطار اتوبوس و هواپیما استفاده کنید. در ادامه به بررسی بهترین هتل ها و سیستم حمل و نقل عمومی در قزاقستان می پردازیم.
بهترین هتل های قزاقزستان
قزاقستان دارای هتل های متنوعی با امکانات و قیمت های مختلف است. هتل های لوکس هتل های میان رده و هتل های اقتصادی از جمله گزینه های اقامتی در قزاقستان هستند. هتل ریکسوس آلماتی هتل اینترکنتیننتال آلماتی هتل ریکسوس پرزیدنت آستانا و هتل ماریوت آستانا از جمله بهترین هتل های قزاقستان هستند که امکانات و خدمات با کیفیتی را به مهمانان خود ارائه می دهند.
حمل و نقل عمومی در قزاقزستان
سیستم حمل و نقل عمومی در قزاقستان نسبتاً خوب توسعه یافته است و می توانید به راحتی در داخل شهرها و بین شهرها جابجا شوید. اتوبوس مترو تراموا و تاکسی از جمله وسایل حمل و نقل عمومی در داخل شهرها هستند. قطار و اتوبوس نیز برای سفر بین شهرها مناسب هستند. همچنین می توانید از خدمات تاکسی های اینترنتی مانند Yandex Taxi و Uber نیز در قزاقستان استفاده کنید.
بازارها و مراکز خرید قزاقستان
قزاقستان دارای بازارها و مراکز خرید متنوعی است که می توانید در آن ها انواع کالاها و سوغاتی ها را پیدا کنید. از بازارهای سنتی با حال و هوای محلی گرفته تا مراکز خرید مدرن و لوکس قزاقستان مقصدی جذاب برای خرید است. مرکز خرید مگا آلماتی مرکز خرید خان شاتیر آستانا و بازار سبز آلماتی از جمله بهترین بازارها و مراکز خرید قزاقستان هستند.
بهترین رستوران های قزاقزستان
قزاقستان دارای رستوران های متنوعی است که می توانید در آن ها انواع غذاهای محلی و بین المللی را امتحان کنید. از رستوران های سنتی با فضایی گرم و صمیمی گرفته تا رستوران های مدرن و شیک قزاقستان مقصدی جذاب برای شکم گردی است. رستوران آسورتی آلماتی رستوران تندور آستانا و رستوران قزاق گورمت آلماتی از جمله بهترین رستوران های قزاقستان هستند که غذاهای با کیفیتی را به مشتریان خود ارائه می دهند.
برای بازدید از قزاقستان چند روز زمان نیاز است؟
برای بازدید از جاذبه های اصلی قزاقستان و آشنایی با فرهنگ آن حداقل یک هفته زمان لازم است. با این حال اگر قصد دارید به طور کامل قزاقستان را بگردید به زمان بیشتری نیاز خواهید داشت.
بهترین زمان برای سفر به قزاقستان چه فصلی است؟
بهترین زمان برای سفر به قزاقستان فصل بهار (مارس تا می) و پاییز (سپتامبر تا نوامبر) است. در این فصول هوا معتدل و مطبوع است و می توانید به راحتی از جاذبه های گردشگری قزاقستان بازدید کنید.
آیا سفر به قزاقستان گران است؟
سفر به قزاقستان نسبت به بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی ارزان تر است. با این حال هزینه های سفر به قزاقستان بسته به نوع اقامت حمل و نقل و فعالیت هایی که انجام می دهید متفاوت است.
مهمترین شهرهای توریستی قزاقستان کدامند؟
آلماتی نورسلطان (آستانه سابق) ترکستان و شیمکنت از جمله مهم ترین شهرهای توریستی قزاقستان هستند. هر یک از این شهرها دارای جاذبه های گردشگری خاص خود هستند و ارزش بازدید را دارند.
شرایط سفر ایرانیان به قزاقستان چیست؟
از سال ۱۴۰۱ شهروندان ایرانی برای سفر به قزاقستان نیازی به دریافت ویزا ندارند و می توانند بدون ویزا به مدت ۱۴ روز در قزاقستان اقامت داشته باشند.
واحد پول کشور قزاقستان چیست؟
واحد پول کشور قزاقستان تنگه (Tenge) است.