مالیات پزشکان چگونه محاسبه می‌شود؟

ابهامی که در میزان درآمد پزشکان وجود دارد، یکی از دلایلی است که باعث سخت شدن روند محاسبه مالیات برای آن‌ها می‌شود. همچنین به‌دلیل درآمد بالای پزشکان، بسیاری از آن‌ها اقدام به فرار مالیاتی می‌کنند و این موضوع باعث می‌شود که سازمان مالیات کشور، تمهیداتی جدی برای این تخلف داشته باشد. استفاده از دستگاه‌های پوز یکی از اقداماتی است که به‌منظور کاهش تخلفات مالیاتی انجام شده است. در این راستا یکی از دلایلی که باعث زیان‌های مالی به پزشکان می‌شود، عدم آگاهی نسبت به قوانین و مقرارت مالیاتی است که در این مقاله به آن‌ها می‌پردازیم.

مالیات پزشکان چگونه محاسبه می‌شود؟

پزشکان برحسب نوع فعالیت خود، مشمول پرداخت سه نوع مالیات هستند که به آن‌ها می‌پردازیم:

  • مالیات بر درآمد حقوق: پزشکانی که استخدام رسمی بیمارستان‌ها یا مراکز درمانی باشند، مشمول این نوع مالیات هستند. مثالی واضح برای این قضیه پزشکانی هستند که در درمانگاه یا بیمارستان مشغول فعالیت و ویزیت بیماران هستند. این مالیات به‌صورت خودکار از حقوق این افراد ضبط می‌شود.
  • مالیات بر درآمد مشاغل: پزشکانی که در مطب یا کلینیک‌‌های شخصی دارای فعالیت‌هایی نظیر تزریقات، پانسمان یا جراحی سرپایی هستند مشمول پرداخت مالیات بر درآمد حقوق هستند. میزان مالیات این پزشکان به شرح زیر است:
  • تا میزان 2،000،000،000 ریال با احتساب 15 درصد
  • 2،000،000،000 تا 4،000،000،000 با احتساب 20 درصد
  • بیشتر از 4،000،000،000 تومان با احتساب 25٪
  • مالیات تکلیفی پزشکان: برخی از پزشکان به‌دلیل نداشتن امکانات یا دلایل دیگر بعضی از اقدامات خود را در مراکز درمانی و بیمارستان‌ها انجام می‌دهند. به‌عنوان مثال پزشکان با اجاره تخت اتاق عمل در یک بیمارستان با آن‌ها شریک می‌شوند. مرکز درمانی نیز موظف است که 10 درصد از دستمزد پزشک را به‌عنوان مالیات تکلیفی پزشک کسر کند.

معافیت‌های مالیاتی پزشکان

پزشکانی که استخدام بیمارستان یا مراکز درمانی نیستند، جز اشخاص حقیقی به‌شمار می‌روند و طبق ماده 101 ق.م.م سالانه مشمول مالیاتی می‌شوند. این رقم در سال 1403 حدود 1،000،000،000 ریال است. میزان این معافیت برای پزشکانی که در مراکز درمانی استخدام شده‌اند بیشتر است و سالانه 1،440،000،000 ریال تخفیف مالیاتی دریافت می‌کنند. این نرخ طبق قانون 84 مالیات مشاغل تایید شده است.

تکالیف مالیاتی پزشکان

پزشکان نیز برای پرداخت مالیات که جز وظایف آن‌هاست، باید در سامانه مالیاتی به آدرس https://tax.gov.ir/  ثبت نام کرده و پرونده خود را تشکیل دهند. از جمله تکالیف دیگر پزشکان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • تنظیم قرارداد با مراکز درمانی با الزامات شفاف مالیاتی
    • استفاده از دستگاه‌های پوز قانونی
    • ارسال لیست بیمه و حقوق به کارگران به‌صورت ماهانه
  • تکمیل اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی و بایگانی مدارک مربوطه
  • ارائه فاکتور خرید برای پزشکانی که به جز طبابت به انجام خدمات جراحی و زیبایی نیز می‌پردازند.

بر اساس اطلاعات ارائه شده در منابع، چالش‌های نظام مالیاتی در ایران به طور کلی و چالش‌های مالیاتی پزشکان به طور خاص، موضوعی پیچیده و چندبعدی است. یکی از مهم‌ترین این چالش‌ها، موضوع معافیت‌های مالیاتی و عدم شفافیت در اجرای آن است. به گزارش روزنامه تجارت، دولت در تلاش است تا با اجرای طرح‌های مالیاتی جدید، گروه‌های بیشتری را تحت پوشش قرار دهد و به عدالت مالیاتی نزدیک شود. در این میان، نقش شرکت‌های حسابداری و خدمات مالیاتی بسیار حائز اهمیت است. این شرکت‌ها می‌توانند با ارائه مشاوره‌های تخصصی به پزشکان و سایر صاحبان مشاغل آزاد، به آن‌ها در شناسایی و پرداخت صحیح مالیات کمک کنند. همچنین، این شرکت‌ها با آگاهی از قوانین و مقررات مالیاتی، می‌توانند به عنوان واسطه بین پزشکان و سازمان امور مالیاتی عمل کرده و در حل چالش‌های مالیاتی آن‌ها نقش مؤثری ایفا نمایند. در نهایت، با همکاری شرکت‌های حسابداری و خدمات مالیاتی، پزشکان می‌توانند به طور شفاف و قانونمند به انجام تعهدات مالیاتی خود بپردازند و از چالش‌های مالیاتی پیش رو بکاهند. جهت مشاهده و خواندن مطلب نقش شرکت حسابداری و خدمات مالیاتی در چالش های مالیاتی پزشکان می توانید به لینک زیر مراجعه فرمایید: https://www.takbook.com/241028-article/نقش-شرکت-حسابداری-و-خدمات-مالیاتی-در-چا/

مهم‌ترین قوانین محاسبه مالیات پزشکان

پزشکان نیز مانند دیگر افراد صاحب درآمد، مشمول پرداخت مالیات هستند. در این زمینه قوانینی وجود دارد که سازمان مالیات کشور برای محاسبه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی تعیین کرده است. پزشکان موظفند به کلیه این قوانین پایبند باشند. این قوانین و مقررات عبارتند از:

  • کلیه پزشکان درصورت دور زدن یا فرار مالیاتی، مجرم محسوب می‌شوند و باید علاوه‌بر پرداخت مالیات جرایم آن‌ها را نیز که غیر قابل بخشش هستند، بپردازند.
  • همه پزشکان اعم از پزشک عمومی، متخصص یا فوق تخصص مالیاتی مطابق با درآمد خود پرداخت می‌کنند و این موضوع به تجربه کاری، مدرک دانشگاهی یا فعالیت‌های دیگر آن‌ها ندارد.
  • میزان مالیات هر پزشک تابع محلی است که در آن‌جا فعالیت می‌کند. معمولاً پزشکانی که در کلینیک‌های دولتی مشغول به فعالیت هستند، مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نیستند.

مشاوره مالیاتی چه کمکی به پزشکان می‌کند؟

عدم شفافیت درآمد پزشکان، عدم تناسب مالیات با هزینه‌های واقعی و نرخ تورم باعث شده که بسیاری از پزشکان نسبت به کار خود بی‌انگیزه و ناراضی باشند. این موضوع می‌تواند کیفیت کار و حتی کیفیت ارتباط با بیماران را نیز تحت تاثیر قرار دهد و عواقب جبران‌ناپذیری برای کادر درمان داشته باشد. علاوه‌بر هزینه‌های مالیاتی، هزینه اجاره مطب و تجهیزات پزشکی نیز فشار کار را بر دوش آن‌ها می‌افزاید. حمایت شرکت‌های حسابداری برای انجام کلیه امور مالیاتی پزشکان می‌تواند نقش مهمی در افزایش بازدهی کار پزشکان داشته باشد. این شرکت‌ها خدمات زیر را به جامعه پزشکی ارائه می‌دهند:

  • ارائه راهکارهای قانونی برای کاهش بار مالیاتی: این شرکت‌ها به‌دلیل تجربه بالایی که در کار خود دارند، می‌توانند میزان مالیات مشاغل، درآمد و تکالیف پزشکان را به‌ حداقل برساند. البته دقت داشته باشید که از به اشتراک گذاشتن اطلاعات مالی خود به شرکت‌های نامعتبر خودداری کنید. بهتر است شرکتی حسابداری انتخاب کنید که دارای تخصص، تجربه، تعهد، امانتداری و هزینه مناسبی باشد.
  • پیشگیری از جرایم مالیاتی: حسابداران شرکت‌های حسابداری به‌خوبی با انواع تخلف و جرایم مالیاتی آشنا هستند و می‌توانند از بروز این اتفاقات جلوگیری کنند. این موضوع باعث افزایش اعتبار و امنیت شغلی پزشکان شده و در این صورت کار خود را با آرامش تمام انجام می‌دهند.
  • عدم نیاز به پیگیری برای پرداخت مالیات: با محول کردن رسیدگی به پرونده‌های مالیاتی به افراد کاربلد، علاوه‌بر آرامش خاطر در وقت و زمان خود صرفه جویی می‌کنید. افزایش بازدهی و کیفیت کار از نتایج مطلوب این کار محسوب می‌شود.
  • مشاوره‌های تخصصی: حسابداران شرکت حسابداری به‌دلیل نظم، آگاهی و برنامه‌ریزی که برای پرداخت مالیات دارند می‌توانند شما را با مقررات و قوانین مالیات پزشکان آشنا کنند. آن‌ها می‌توانند زمان پیگیری پرونده‌های مالیاتی مودیان را به شما بازگو کنند.

سخن پایانی

در کشور ایران، به‌دلیل بار سنگین مالیاتی که بر دوش پزشکان وجود دارد و عدم وجود مشوق‌های مالیاتی بی‌انگیزگی و نارضایتی در کادر درمان بالا رفته است. یکی دیگر از دلایل این موضوع عدم شفاف سازی قوانین و مقررات به زبان ساده و قابل فهم است که باعث شده ناخواسته جرایم زیادی گریبانگیر جامعه پزشکی شود. آگاهی و آموزش این مقررات می‌تواند نقش مهمی در کاهش مالیات پزشکان شود تا بتوانند تناسب کافی بین درآمد و هزینه‌های مالیاتی را تجربه کنند. با همین آموزش و مشاوره ساده می‌توان به‌نحوه مطلوبی از بروز جرایم و فرار مالیاتی در جامعه پزشکی جلوگیری کرد.

دکمه بازگشت به بالا