عمومیکسب و کار استانها

افزایش سرعت رشد و چرخه مو

رشد سریع مو: 17 راهکار ساده و موثر برای افزایش رشد مو

افزایش سرعت رشد مو از چه راهی ممکن است؟ به جز اکستنشن و شامپوهای رنگارنگ و گران‌قیمت، چه روش‌هایی به‌طور تضمینی می‌تواند باعث رشد مو شود؟ اگر کمی با ساختار و مراحل رشد موها آشنا شوید، دیگر می‌دانید که اوضاع و احوال موهایتان در هر زمان چگونه است. در این مطلب از فیتامین مهم‌ترین دلایل ریزش مو و تمام تکنیک‌های آسان، اما بسیار کاربردی و موثر برای رشد سریع مو را به‌ طور کامل توضیح می‌دهیم. برای این‌که معجزه رشد موهایتان را ببینید، تا انتها با ما باشید!

دلایل ریزش مو

از دیدن موهای‌تان در برس نگران نشوید. موهای ما همیشه در حال ریختن است. ریزش حدود ۵۰ الی ۱۰۰ تار مو در روز طبیعی است. در صورتی که ریزش مو به صورت غیرطبیعی بود، باید علت را بررسی کرد و چاره‌ای برای آن اندیشید. از دست‌دادنِ مو به‌طور معمول، تأثیر چندانی در ظاهر یا استایل شما ندارد. چون سر شما مقدار موی بیشتری برای جبران ریزش روزانه دارد. اما اگر ریزش موی شما خیلی زیاد است، تا حدی که پوست کف سرتان پیدا می‌شود یا لکه‌های کچلی را می‌ببینید، احتمالا یکی از مشکلات زیر وجود دارد.

۱. تغییرات هورمونی

ریزش مو ناشی از پاسخ فولیکول‌ها به هورمون دی هیدروتستوسترون (DHT) است. خانم‌ها ممکن است پس از زایمان یا در دوران یائسگی دچار ریزش مو شوند. چون در این ایام تعادل هورمونی به‌هم ‌می‌خورد. همچنین مردان ممکن است با تغییر ترکیب هورمونیِ بدن ناشی از افزایش سن، به این مشکل دچار شوند.

۲. اختلالات تیروئید

شاید یکی از رایج‌ترین دلایل ریزش مو مربوط به هورمون‌ها، مشکل باشد. هم مقدار زیاد هورمون تیروئید (پرکاری تیروئید) و هم کم (تیروئید کم کاری) می‌تواند منجربه ریزش مو شود. خوشبختانه در این موارد راهکار ساده‌ای وجود دارد؛ مراجعه به پزشک و درمان اختلال تیروئید. درمان اختلال تیروئید به پایان ریزش موی شدید شما کمک می‌کند.

۳. مصرف برخی داروها

داروها می‌توانند لیست طولانی از عوارض جانبی، از جمله ریزش مو را داشته باشند. شیمی‌درمانی شناخته‌شده‌ترین علت ریزش مو است. اما سایر موارد عبارتند از:

  • ضدانعقاد
  • ضدتشنج
  • داروهای تیروئید
  • داروهای قلبی عروقی
  • داروهای ضد افسردگی
  • برخی از داروهای پیشگیری از بارداری

این داروها به‎‌طور متفاوتی روی افراد تأثیر می‌گذارند و ممکن است باعث ریزش مو در همه افراد نشود. اگر نیاز به اطلاعات بیشتر و تخصصی‌تری دارید با پزشک خود صحبت کنید.

۴. استرس و اضطراب

استرس جسمی و روانی می‌تواند باعث ریزش مو شود. جراحی، تب بالا و از دست‌دادنِ خون در پی بیماری‌های جسمی، غیر از این‌که ذخیره مواد معدنی بدن را کم می‌کند، می‌تواند با ایجاد استرس موجب ریزش مو شود. به‌طور مثال زایمان می‌تواند منجربه ریزش مو برای چندین ماه پس از زایمان شود. خوشبختانه ریزش موی ناشی از فشار روحی اغلب موقتی است و با فروکش کردنِ استرس، ریزش مو هم متوقف می‌شود.برای مقابله با استرس و خنثی کردن آن راه‌های زیر را امتحان کنید!

  • ورزش روزانه
  • تغذیه مناسب
  • مدیتیشن و سایر راهکارها برای مدیریت استرس
  • حذف عوامل استرس‌زای شناخته شده از زندگی شما

۵. کمبود مواد مغذی

کمبود روی و آهن از رایج‌ترین عوامل ریزش مو است. اما برخی شواهد نشان می‌دهد که مصرف کم ویتامین‌ها و مواد مغذی زیر نیز می‌تواند مقصر باشد. شما می‌توانید با نظر پزشک‌تان مکمل مولتی ویتامین مصرف کنید.

  • بیوتین
  • سلنیوم
  • فلز مس
  • چربی‌ها
  • ویتامین D
  • ویتامین A
  • ویتامین C
  • ویتامین B-12

۶. بالا رفتن سن

بالا رفتنِ سن معمولا روی پوست و مو تأثیر می‌گذارد. اگر در حال حاضر به دوره یائسگی وارد می‌شوید، احتمالا ریزش مو را تجربه خواهید کرد. این امر نه فقط به دلیل سن بلکه به علت هم‌زمان‌شدن با تغییرات هورمونی است.
تنها کاری که باید انجام دهید، این است که مراقب تغذیه و محافظت از موهایتان باشید. مهم است درک کنیم که سالمندی یک مرحله از زندگی و شامل تغییرات فیزیکی و ظاهری است. پس لازم نیست با مراحل زندگی بجنگید؛ فقط هر مرحله را بپذیرید و از آن لذت ببرید.

۷. استعمال دخانیات

اگر دخانیات مصرف می‌کنید لازم است بدانید که سیگار کشیدن باعث کاهش جریان خون به پوست کف سرتان می‌شود و رشد موهایتان را با مشکل مواجه می‌کند.

۸. کاهش وزن غیراصولی و خودسرانه

کاهش وزن ناگهانی و ناسالم، یک بحران جدی برای سلامتی است. لاغری‌های عجیب و غریب با روش‌های غلط، در بیشتر موارد منجر به کم‌ پشت‌ شدن و ریزش شدید موها می‌شود. در حقیقت، ریزش مو کمترین عارضه کاهش وزن با روش غلط است. چنین لاغر شدن‌هایی می‌تواند صدمات و آسیب‌های جدی به سلامتی جسم و روح شما وارد کند. دلیلش هم ساده است. کاهش وزن غلط، همیشه باعث فقر شدید مواد غذایی ضروری و یا فشار بیش‌ از حد به بدن می‌شود.

اما این پایان ماجرا نیست. یک فشار روحی و جسمی شدید می‌تواند شما را به اختلالات تغذیه‌ای مثل آنورکسیا یا پرخوری عصبی مبتلا کند و آنجا تازه باید منتظر شروع ریزش موی شدید باشید. پیشنهاد می‌کنیم برای کاهش وزن سراغ یک روش مطمئن و اصولی بروید تا در عین سلامتی لاغر شوید.

آناتومی مو

برای آشنایی با مراحل رشد موها، ابتدا باید اجزای اصلیِ مو را بشناسید. هر تار مو از دو بخش اصلی تشکیل شده:

  • ریشه: ریشه مو (فولیکول) در زیر سطح پوست قرار گرفته و تعداد آن‌ها به بیش از ۱۰۰ هزار فولیکول می‌رسد.
  • ساقه: ساقه مو همان بخش خارج از سطح پوست و قابل لمس مو است. جنس ساقه موها از پروتئین کراتین است و بافت بی‌جان به حساب می‌آید. به همین خاطر وقتی موهایتان را با قیچی کوتاه می‌شود، شما هیچ دردی احساس نمی‌کنید. چون موهایتان دیگر زنده نیستند.

حالا وقت آن رسیده که با چرخه رشد مو هم آشنا شوید و بدانید که چگونه این موی بی‌جان می‌تواند رشد کند و قد بکشد.

آشنایی با چرخه رشد مو

در اولین مرحله رشد، مو باید در فولیکول قرار بگیرد و در زیر پوستِ سر تولید شود. بعد هم ساقه مو را به بیرون از پوست سر هدایت کند. این‌جاست که تازه شما می‌توانید موهایتان را روی سطح پوست خود ببینید. سپس موهایتان روزانه بین ۰٫۳ تا ۰٫۴ میلی‌متر رشد می‌کند، که این رشد به سالی حدود ۳ یا ۴ سانتی‌متر می‌رسد.

سه فاز کلی رشد مو و دلیل توقف رشد موها

اگر می‌خواهید روش رشد سریع مو را بدانید، ابتدا باید با ساختار مو و دلایل توقف رشد آن به خوبی آشنا شوید. در این قسمت سه فاز رشد مو را معرفی می‌کنیم.

۱. فاز آناژن یا فاز رشد

 در این مرحله سلول‌ها در ریشه مو به‌ سرعت شروع به تقسیم‌شدن می‌کنند تا موی جدید رشد کرده و از فولیکول خارج شود. در طول دوره آناژن، مو هر ۲۸ روز حدوداً ۱ سانتی‌متر رشد می‌کند و به‌طور متوسط ۲ تا ۶ سال رشد موها به طول می‌انجامد. جالب است بدانید که ۸۰ تا ۹۰ درصد موهای سرتان در این فاز قرار دارند. آیا دقت کردید که موی برخی افراد از یک حدی بلندتر نمی‌شود و رشد سریع مو اتفاق نمیفتد؟ دلیل آن هم به‌خاطر این است که افراد آناژن کوتاهی دارند و دیگر بیشتر از این‌، جایی برای رشد ندارد؛ مثلاً آناژن موی دست و پا کوتاه‌تر از دیگر بخش‌های بدن بوده و آناژن ۳۰ تا ۴۵ روزه دارند.

۲. فاز کاتاژن یا میانی

در پایان فاز آناژن، رشد مو کاملاً متوقف شده و وارد فاز کاتاژن می‌شوید. این فاز حدوداً ۱۰ روز به طول می‌انجامد.

۳. فاز تلوژن یا استراحت

آخرین مرحله، فاز تلوژن یا استراحت است که در آن، مو آزاد شده و می‌فتد. سپس فولیکول موی شما بازنشسته شده و سه ماه کلاً استراحت می‌کند تا دوباره شروع به تولید موی جدید کند. خب، حالا متوجه شدیم که اگر خواستار رشد سریع موهایمان باشیم، باید به فاز آناژن کمک کنیم تا رشد موها در اولین مرحله شکل بگیرد.

سرعت رشد مو به چه عواملی بستگی دارد؟

سرعت رشد مو به آیتم‌هایی مثل ژنتیک و نژاد، سن، وضعیت هورمونی، سلامت موها و وضعیت تغذیه‌ای فرد بستگی دارد. با توجه به این عوامل، سرعت رشد موهای شما ممکن است با دوست‌تان متفاوت باشد؛ یعنی حتی شاید بسیار بیشتر از نیم میلی‌متر در روز باشد. اما به طور میانگین نیم میلی‌متر در روز عدد میانگین رشد موی هر فرد است.

رشد مو در یک هفته چقدر است؟

هرچند پاسخ این پرسش به عوامل مختلفی بستگی دارد ولی پژوهشگران عدد نیم میلی‌متر در روز را برای مقدار رشد روزانه مو در نظر گرفته‌اند. نیم میلی‌متر در روز یعنی موهای شما در هفته حدود ۰.۳ سانتی‌متر رشد خواهد کرد!

دکمه بازگشت به بالا